середа, 16 лютого 2022 20:30

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Путін підірвався на власній гранаті" - чому Кремль не почав наступ 16 лютого
6

Ряд західних ЗМІ з посиланням на розвідку США раніше писав, що Росія нападе на Україну 16 лютого. Цього не сталося. День перед цим міноборони РФ навіть заявило про початок відведення військ від кордонів України. Але західні та українські чиновники не поспішають радіти. Бажають пересвідчитися. 15 лютого президент США Джо Байден виступив із черговими заявами, в яких пригрозив Москві відповіддю та санкціями в разі атаки. Перед цим у Москві завершив візит до Києва та Москви німецький канцлер Олаф Шольц. А російська Дума попросила Володимира Путіна визнати незалежність так званих Л/ДНР. У разі визнання, кажуть українські політики, Мінські угоди втратять чинність, а Москва офіційно зможе ввести туди війська.

Постійний представник РФ при ЄС Володимир Чижов заявив британській The Guardian, що Росія не нападе на Україну, якщо та її не спровокує чи не почне вбивати росіян "в" чи "за" межами Росії. Деякі експерти давно кажуть, що Москва може влаштувати провокацію, щоби розпочати агресію проти України. Раніше розвідка США навіть писала, що вже були готові люди для такої постановки.

Деякі оглядачі не вперше розповідають, що Росія від початку не мала наміру нападати, а блефувала. Хотіла взяти США і ЄС "на слабо", щоб дали обіцянки про відмову приймати Україну в НАТО. Тоді Путін знову зміг би показати себе переможцем, "який нагнув Захід". Але цього разу Америка вирішила не піддаватися на провокації та не йти на поступки Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський про відведення військ Росією: "Не бачимо"

Автор: Reuters
  16 лютого в Україні оголосили Днем єднання
16 лютого в Україні оголосили Днем єднання

Путін веде лише віртуальні гібридні війни у телевізорі - російська оглядач

Російська оглядач Юлія Латиніна давно каже, що масштабної війни проти України не буде. Бо Путін веде лише "віртуальні гібридні війни у телевізорі", де головне не перемога, а картинка. Але це не означає, що немає реальних жертв.

Путін брязкав зброєю, торгував непередбачуваністю

"Путін підірвався на власній гранаті, – каже вона. - Він брязкав зброєю, торгував непередбачуваністю. Викотив дивний ультиматум, який частково складався з частин, які неможливо виконати. Йдеться про відведення військ НАТО з країн Альянсу Східної Європи, а частково з речей, які Захід і так не збирався робити - не приймав Україну. Тому в Кремлі були впевнені, що з половиною ультиматуму Захід погодиться і можна буде повісити собі фіговий листок і сказати: "Ми це виторгували".

Автор: Фото зі сторінки Юлії Латиніної у Facebook
  Російська оглядачка Юлія Латиніна вважає, що Путін веде радше віртуальні війни у телевізорі. Але вони, на жаль, не без жертв
Російська оглядачка Юлія Латиніна вважає, що Путін веде радше віртуальні війни у телевізорі. Але вони, на жаль, не без жертв

"А виявилося, що у гру "Битва з паперовим тигром" можуть грати двоє. – продовжує вона. - У неї завжди грали режими, що деградують, на зразок іранського чи лівійського, які хоробро боролися з Америкою. Америка цього не помічала. Путін подумав "А чим я гірший?". Проте раптом Америка розпочала гру у відповідь. На наших очах американці відкрито підіймали ставки в криках про війну, щоб потім урочисто оголосити "Байден запобіг Третій світовій війні". Роблять вони це ще й для того, щоб змусити визначитися союзників у Європі – ви з Москвою, чи з нами. Позиція американців дуже вигідна Україні. Вперше Київ отримує справді серйозну міжнародну допомогу".

Також оглядачка вважає, що ситуація далі буде нормалізуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові продемонстрували Зеленському "смерть" російських танків

За тиждень-два ніхто не згадає про загрозу війни, як зараз ніхто не пам'ятає, як Лукашенко шантажував Європу біженцями

"Ситуація тихо здується і за тиждень-два ніхто не згадає про загрозу війни, як зараз ніхто не пам'ятає, як Олександр Лукашенко шантажував Європу близькосхідними біженцями. – пише Латиніна. - Хоча не виключаю, що Путін може ще спробувати вчинити провокацію з "бандерівцями, які вбивають росіян", і подивитися на реакцію. Поки що навіть фірмової історії, яка передували війні проти Грузії 2008 року, коли були постійні перестрілки на осетино-грузинському кордоні, навіть цього наразі на Донбасі немає".

Автор: Reuters
  16 лютого в Україні оголосили Днем єднання
16 лютого в Україні оголосили Днем єднання

Також Латиніна вважає, що Москва обрала одну з найлагідніших відповідей на провал загроз війною – шантажувати Україну та Захід визнанням Л/ДНР. Із перспективою офіційно ввести туди війська та з новою силою відновити війну на Донбасі. Росія може визнати ці "республіки" у межах цілої Луганської та Донецької областей. Тоді загрожуватиме їх "визволенням". Але визнавати Л/ДНР – не те саме, що бомбити Київ, каже оглядачка.

Усі чинники зіграли проти Путіна і початку війни – український експерт

Український економічний експерт та член "Несторівської групи" Володимир Дубровський також вважає, що Москва блефувала війною. Але, на його думку, це не кінець. Можливі нові провокації та гібридна агресія.

Загроза війною - блеф, щоб змусити Зеленського та Захід виконувати умови Мінської капітуляції

"Це був блеф, щоб змусити Зеленського і Захід виконувати умови Мінської капітуляції. – каже він. – Путін відступив, але не просто, а на заздалегідь підготовлені позиції – Дума дала йому підстави визнати так звані Л/ДНР. Він може легко використовувати цю карту в наступному раунді переговорів. Глава України буде перед вибором: виконати Мінськ у його російській інтерпретації чи Росія виходить із Мінська, визнає "республіки" і на їх прохання вводить туди свої чи ОДКБ війська. Тоді Київ втрачає шанси на реінтеграцію цих територій".

Але також експерт вважає, що ризики вторгнення були реальними. Можливо, агресії запобігли.

Автор: Фото зі сторінки Володимира Дубровського у Facebook
  Український експерт Володимир Дубровський вважає, що проти війни Путіна зіграли низка факторів та алярмізм країн Заходу
Український експерт Володимир Дубровський вважає, що проти війни Путіна зіграли низка факторів та алярмізм країн Заходу

"Схоже, Кремль планував військову операцію на кінець лютого – на річницю перемоги Майдану 21 лютого чи окупації Криму. Розрахунок був, що це найхолодніший місяць і земля промерзне. Що вичерпаються запаси газу та вугілля, будуть перебої з електроенергією та опаленням. Що на фоні цього вдасться створити сприятливий ґрунт для путчу в Києві. Наприклад, спробують посадити Петра Порошенка, на емоціях Зеленського зіграють ворожі агенти. Що вдасться запустити "Північний потік-2", і "Газпром" не постраждає. Що вдасться пересварити Захід? Нічого з цього не справдилося", – пише Дубровський.

Зараз влаштувати війну було б для Путіна великою помилкою, на думку експерта. Але не факт, що він її не вчинить. Бо розуміє, що далі все для нього буде гіршим – українська армія озброюється і тепер уже поганим тоном на Заході стало не давати їй зброї.

Автор: Reuters
  Український танк під час навчань у Харківській області, 10 лютого
Український танк під час навчань у Харківській області, 10 лютого

"Путін сам себе загнав у тяжкий вибір, – вважає Дубровський. - Відступити не може, свої не зрозуміють, вирішать, що він слабкий. Наступати страшно. Питання, що вважає менш ризикованим. У даному разі працює не ідеологія, а розрахунок. Маємо справу з мільярдером, любителем гімнасток і розкоші. Його цільова функція – не світова революція, а власний добробут та влада. Таке саме з оточенням. Це звичайні бандити 1990-х, любителі грабувати під соусом імперської ідеології".

Є надія, що ціна вторгнення для Путіна буде більшою, ніж вигода

"У Холодній війні, в теорії ігор, з'явився сценарій "Гарантованого взаємного знищення" - гра, в якій обидві сторони при підвищенні ставок сягають критичної точки, а потім розвертаються назад. Бо в цій точці від виконання загроз обидві втрачають більше, ніж отримують. Є надія, що ціна вторгнення для Путіна теж буде більшою за вигоду – але, за умови, що йому вдасться відступити, не втративши лице", - каже експерт.

Дубровський вважає, що для Путіна варіантом зберегти лице може бути - визнати Л/ДНР, ввести туди війська, чи приєднати ОРДЛО до РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Словаччина надасть Україні пакет допомоги на €1,7 млн

"Своїм підданим він пояснить, що тепер Україну в НАТО точно не вступить через невирішений територіальний конфлікт, – каже експерт. - Хоча вже є цей конфлікт у Криму і ОРДЛО, та це нікого не хвилює. Якщо нам відмовлять у членстві, то радше через вето Угорщини чи Франції з Німеччиною", - каже експерт.

Щодо алярмізму Заходу, то це справді інструмент для запобігання, вважає Дубровський.

Путін ризикує стати в очах світу другим Усамою бін Ладеном

"Реальна загроза чи ні, краще перестрахуватись – тоді менше шансів реалізації, – вважає експерт. - Якщо Путін сподівався повторити історію з обстрілом Цхінвалі (привід для початку війни в Грузії 2008-го. – Gazeta.ua), то в такій ситуації, як зараз, навіть якщо провокація вдасться, ніхто в неї не повірить. Це підвищує ціну вторгнення. Якщо воно відбувається "на рівному місці", Путін стане в очах світу Усамою бін Ладеном. Під це можна посилити Україну та знищити російські активи".

Росія може піти лише на малу швидку операцію – польський генерал

Колишній командувач Сухопутних військ Польщі, генерал Вальдемар Скшипчак, теж вважає, що війни не буде.

Росіяни завжди роблять ставку на раптовість. Зараз це неможливо. Всі стежать за їхніми військами, навіть на рівні одного танка

"Російські зміцнили потенціал у регіоні. Але його недостатньо, щоб провести масштабну операцію, розбити українську армію, позбавити її можливості захищатись, а український народ чинити опір. Нагромаджений потенціал дає перевагу над українцями 3:1. Справа не в кількості солдатів, а в потенціалі. За кількістю військові сили схожі – в українській армії близько 140 тис. солдатів. Але різниця у озброєнні та обладнанні, що дає росіянам перевагу. Для успіху на головному напрямі атаки перевага має бути 6:1. Росіяни завжди роблять ставку на раптовість. Зараз це неможливо. Усі стежать за їх військами, навіть на рівні одного танка", - сказав генерал в інтерв'ю виданню Dziennik.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Над Україною літали американські розвідники

Автор: Polityka
  Польський генерал Вальдемар Скшипчак вважає, що Путін може ще піти на малу і швидку операцію, якщо Захід не дасть йому піти, не втративши обличчя
Польський генерал Вальдемар Скшипчак вважає, що Путін може ще піти на малу і швидку операцію, якщо Захід не дасть йому піти, не втративши обличчя

"Американська розвідка ґрунтується на інформації, підготовленій росіянами. Сценарій і план війни відомий дуже невеликій групі людей в оточенні Путіна, який ще віддав не наказ. Від наказу до операції – три дні. Не вірю, що розвідка США має точну інформацію. Факт початку операції буде видний в масі військ, що йдуть до кордону", - каже генерал.

Путін сподівався, що Захід якось йому поступиться, вважає польський військовий.

"Схоже, німці та французи трохи поступилися. Путін розраховує, що зможе розтеревенити про успіх у Росії. Він має вийти з кризи з лицем. Якщо Захід впиратиметься, то проведе обмежену операцію, якій може передувати провокація. Це може бути на Донбасі або десь на сході України, де мріють про "Новоросію". Там могли б розпочатися протести і прохання допомоги Путіна. Але в такому разі це буде мала, швидка і обмежена війна. Путін перевіряє реакцію НАТО. Декілька членів Альянсу не витримали випробування. Наприклад, Угорщина", – каже генерал.

В інтерв'ю Gazeta.ua американський військовий Гаррі Табах , що Росія не планувала нападу, а хотіла лише налякати Україну і Захід, та добитися від них за це поступок. А Байден та інші лідери західних країн вели свою гру з алярмуванням загроз, щоб підвищити свої рейтинги вдома.

Зараз ви читаєте новину «"Путін підірвався на власній гранаті" - чому Кремль не почав наступ 16 лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі