субота, 29 липня 2023 13:12

Президент ПАР звернувся до Путіна щодо зернової угоди

Президент ПАР звернувся до Путіна щодо зернової угоди
Президент ПАР Сиріл Рамафоса закликав Росію відновити дію зернової угоди. Фото: epaimages.com

Південно-Африканська республіка закликає Росію відновити участь у зерновій угоді для експорту українського зерна.

Про це на зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним у Москві сказав президент ПАР Сиріл Рамафоса, повідомляють російські ЗМІ.

Він запропонував відновити реалізацію зернової угоди та розблокувати Чорне море для торговельних суден.

"Ми пропонували реалізувати Чорноморську зернову ініціативу, говорили про необхідність відкриття Чорного моря, ми говорили, що хотіли б, щоб Чорне море було відкрите для світових ринків", – сказав Рамафоса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПАР дадуть ордер на арешт Путіна, коли б він не приїхав

За його словами, лідери африканських країн приїхали до РФ "не для того, щоб просити якісь "дари" для Африки".

"Ми, звичайно, розуміємо, що ви з щедрості вирішили безкоштовно надати зерно деяким африканським країнам, які стикаються з певними складнощами. Ми з великою повагою до цього ставимося. Однак це не наша основна мета тут, це не наше головне завдання ‒ досягти якихось постачань такого характеру", ‒ сказав Рамафоса.

Він також наголосив, що війна в Україні зараз безпосередньо зачіпає Африку.

"Створюються проблеми у сфері продовольчої безпеки: зросли ціни на добрива, у багатьох наших країнах також зросла вартість життя, і ми вважаємо, що інтересам людства, а також народів Росії та України відповідає відновлення миру. Ми вважаємо, що цей конфлікт має бути вирішений мирним шляхом", – додав Рамафоса.

Росія на тлі повномасштабного вторгнення в Україну хоче показати себе привабливішим союзником для африканських країн, ніж "колективний Захід". Для цього РФ суттєво активізувала співпрацю з державами Африки. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що РФ готова виділити по 25-50 тис. т зерна й забезпечити безкоштовне доставлення цієї продукції деяким країнам Африки.

Зараз ви читаєте новину «Президент ПАР звернувся до Путіна щодо зернової угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі