четвер, 22 серпня 2019 11:58

Пожежі у Сибіру: дим може спричинити рак

Пожежі у Сибіру: дим може спричинити рак
Після лісових пожеж збільшується смертність. Фото: "Власно"

Протягом декількох років може дати знати про себе шкода від диму під час сибірських лісових пожеж.

"Несприятливий вплив лісових пожеж на організм може бути як швидким, так і відстроченим. Гостра дія призводить до гіпоксії, подразнення дихальних шляхів, до утруднення дихання, а відстрочена обумовлена мутагенними і канцерогенними ефектами", - йдеться в дослідженні екологів із Красноярська, повідомляє "Сибір. Реалії".

2008-го після лісових пожеж у Читі в 3-4 рази зросла кількість звернень до швидкої допомоги. Смертність збільшилася в 10-13 разів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступні за Сибіром: згоріло 200 га кримського лісу

Шкідливі речовини могли поширитися на великій території. Справа у виштовхувальній силі щонайменше 88 263 кг, яка виникає під час пожежі. Частина шкідливих часток взагалі не осідає, а кружляє в повітрі.

Учені вважають, що у результаті пожежі в Сибіру загинуло понад 10 тис. місцевих тварин.

"Пожежі в Сибіру торкнулися не тільки жителів сусідніх поселень і міст, а й тварин, які живуть у тайзі. На пройдених вогнем територіях, за підрахунками експертів Greenpeace, жили понад 5,5 тис. соболів і 300 ведмедів, а також близько 2,7 тис. диких північних оленів і 1,5 тис. лосів", - пише Greenpeace.

Зараз ви читаєте новину «Пожежі у Сибіру: дим може спричинити рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі