понеділок, 12 серпня 2019 10:54

Від лісових пожеж у Сибіру постраждало понад 10 тисяч тварин

Від лісових пожеж у Сибіру постраждало понад 10 тисяч тварин
Пожежі в Сибіру вбили та змусили мігрувати понад 10 тисяч тварин. Фото: Апостроф

Учені вважають, що в результаті пожежі в Сибіру загинуло понад 10 тисяч місцевих тварин.

"Пожежі в Сибіру торкнулися не тільки жителів сусідніх поселень і міст, а й тварин, які мешкають у тайзі. На пройдених вогнем територіях, за підрахунками експертів Greenpeace, жили більше 5500 соболів і 300 ведмедів, а також близько 2700 диких північних оленів і 1500 лосів", - пише Greenpeace.

За словами вчених допомогти тваринам можна, якщо обмежити квоту на полювання і скорочувати вирубки лісів у постраждалих від вогню регіонах.

"Частина тварин - копитні і великі хижаки, як правило, встигають піти від пожежі. Гине потомство хижих птахів і, можливо, дуплогніздники. Тварини родини куницевих можуть сховатися, але тоді вони гинуть від диму. Ті тварини, що вижили, все одно постраждають, бо збитки природному середовищу величезні, на найближчі кілька років воно повністю знищене. Мова йде не тільки про вигорілу територію, а й про буферну зону, яка утворюється після пожежі. Це означає, що на прилеглій території в 1,5-2 км щільність тварин все одно буде низькою", - каже доцент кафедри мисливствознавства та біоекології Іркутського державного аграрного університету Олександр Кондратов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські чиновники брешуть про пожежу в Сибіру - Greenpeace

У Росії від початку липня горить 3 млн га лісу в Сибіру. Пожеж не гасять. Це економічно недоцільно, каже місцева влада. Мовляв, вартість гасіння перевищує розмір збитків. Борються з вогнем, якщо тільки він загрожує населеним пунктам або об'єктам інфраструктури. Від допомоги інших держав Росія відмовляється. До "гасіння" залучають шаманів і проводять молебні. Дим уже досяг США і Канади.

Зараз ви читаєте новину «Від лісових пожеж у Сибіру постраждало понад 10 тисяч тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі