понеділок, 25 липня 2022 10:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Повне зупинення газу з Росії: голова Єврокомісії виступила зі зверненням

Повне зупинення газу з Росії: голова Єврокомісії виступила зі зверненням
Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Фото: facebook.com/EUDelegationUkraine

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала менш залежні від постачання російського газу країни також взяти участь у зусиллях з економії.

Економіки в Європейському Союзі тісно переплетені й газова криза стосуватиметься всіх держав-членів, сказала фон дер Ляєн в інтерв'ю DPA, пише "РБК-Україна".

За її словами, навіть держави-члени, які майже не купують російський газ, не можуть уникнути наслідків можливого зупинення постачання на внутрішній ринок ЄС. Президентка назвала Росію ненадійним партнером з експорту газу. Країна-агресорка вже постачає газ частково або взагалі не постачає в 12 країн-членів ЄС, стверджує фон дер Ляєн.

"Тому Європа має бути готова до гіршого варіанту: повного зупинення постачання газу рано чи пізно", – наголосила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС в останню мить прибрав із санкційного списку металургійного гіганта РФ

За її словами, ЄС вже зараз має знизити споживання російського газу таким чином, щоб до березня 2023 року економія становила 15%, тобто 45 млрд куб. м.

"Головною метою залишається повна незалежність від постачання російського газу в Європу не пізніше 2027 року", – нагадала посадовиця.

Пропозиції Єврокомісії стануть предметом спеціальної зустрічі міністрів енергетики ЄС у Брюсселі 26 липня. Фон дер Ляєн висловила впевненість, що вони їх схвалять. Ідеться про створення системи безпеки для всіх, щоб могли безпечно пережити наступні дві зими.

Днями Рада Європейського Союзу затвердила сьомий пакет санкцій проти Росії за повномасштабне вторгнення в Україну. Новий пакет санкцій передбачає ембарго на імпорт російського золота, обмеження проти Сбербанку й розширення персональних санкцій.

Газового ембарго в санкційному пакеті немає. В основному пакет містить роз'яснення чинних правил. Додаткових обмежень на транспортування енергоресурсів він не запроваджує.

Зараз ви читаєте новину «Повне зупинення газу з Росії: голова Єврокомісії виступила зі зверненням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі