середа, 09 листопада 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Поки Путін при владі, жодних переговорів із Москвою бути не може" – що пише про нас світова преса
5

Публічні розмови, щоб Україна вела переговори з Росією, переконують Путіна у тактиці, що може перечекати Захід, і перемогти у війні, тому їх не слід вести. Кримський міст можуть ремонтувати ще рік. Якщо республіканці візьмуть контроль за хоча б однією з палат Конгресу, то допомога США Україні може йти довше і бути меншою. Хоча поки що є підтримка обох партій щодо допомоги Україні. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Рано говорити про переговори з Москвою, це тільки затягує війну", The Washington Post, США

Війна в Україні, як і багато попередніх війн, перетворилася на змагання волі. Не зумівши швидко завоювати сусіда Володимир Путін тепер прагне пережити його. Він відвів російські війська на більш захищені рубежі, мобілізував резерви, піддав безперервним бомбардуванням українську цивільну інфраструктуру і посилив пропаганду, спрямовану на світову громадську думку.

У відповідь президент Володимир Зеленський проявив стійкість. Згуртував своїх людей на позиції безкомпромісного опору агресії Путіна. Зосередивши увагу на поверненні всієї української території з подальшою виплатою репарацій Росією та судового переслідування за військові злочини. Поки Путін при владі, жодних переговорів із Москвою бути не може, заявив Зеленський.

Це підводить нас до повідомлень, що Білий дім приватно закликав Зеленського пом'якшити свій опір переговорам. Ідея в тому, щоб протидіяти будь-яким враженням, що Київ, а не Москва – непримиренна сторона. Вони можуть формуватися у великих та впливових країнах за межами Європи, таких як Індія, Бразилія та ПАР.

Республіканці, схоже, візьмуть контроль як мінімум над однією палатою Конгресу, і їхні виборці все більш скептично ставляться до безстрокових фінансових зобов'язань США перед Україною

Адміністрація Джо Байдена також стурбована зміною громадської думки у США. Республіканці, схоже, візьмуть під контроль щонайменше одну палату Конгресу, і їхні виборці дедалі більше скептично ставляться до безстрокових фінансових зобов'язань США перед Україною.

Ймовірний наступний речник Палати представників, республіканець Кевін Маккарті, заявив у неділю, що "дуже підтримує Україну", але також хоче "звітності" щодо витрат на цю справу. Побачимо, як ця змішана позиція зміниться під тиском колишнього президента Дональда Трампа та його затятих прихильників у найближчі місяці. Не допомогла й публікація листа 30 демократів у Палаті представників, які закликають до прямих переговорів між США і Росією щодо війни. Хоча його автори пізніше відкликали листа, можливість спілки лівих та правих скептиків допомоги Україні залишається.

Автор: East News
  Адміністрація Байдена натиснула на команду Зеленського, щоб Київ не відмовлявся від переговорів із Путіним
Адміністрація Байдена натиснула на команду Зеленського, щоб Київ не відмовлявся від переговорів із Путіним

Теоретично для команди Байдена є сенс підстрахуватися від "втоми від України" у Вашингтоні та Європі, яка переживає зиму з дефіцитом енергоресурсів. Насправді це може бути нерозумно. Ви не можете запрограмувати результати змагання волі.

Зеленський і його прихильники на Заході розуміють, що в результаті можуть знадобитися мирні переговори, незважаючи на відданість перемозі Києва. Заявити про це чи навіть натякнути до того, як настане для цього час, до того, як ЗСУ вичерпають усі можливості повернути собі окуповану територію, означало б ослаблення цієї відданості перемозі. А це може тільки переконати Путіна, що час на його стороні, й що він має продовжувати боротьбу.

Чим менше всі, хто на стороні України, говорять про переговори публічно чи приватно, тим краще

Чим менше всі, хто на стороні України, говорять про переговори публічно чи приватно, тим краще. Найважливіше, що Конгрес і адміністрація Байдена можуть зробити, це зафіксувати новий великий пакет допомоги для України на майбутній сесії Конгресу, тоді як демократичні союзники Байдена все ще контролюють там порядок денний. Це допомогло б Україні протриматися до, поки ще далекого, часу, коли буде сенс говорити про переговори.

"Британська розвідка: "Ремонт Кримського мосту може зайняти ще рік", Die Welt, Німеччина

На думку британської розвідки, відновлення пошкодженого мосту до Криму може тривати ще майже рік.

"Російські зусилля щодо ремонту Кримського мосту продовжуються, але навряд чи його буде повністю введено в експлуатацію до вересня 2023 року", - йдеться у зведенні військової розвідки міноборони в Лондоні в середу.

Автор: East News
  Администрация Байдена надавила на команду Зеленского, чтобы Киев не отказывался от переговоров с Путиным
Администрация Байдена надавила на команду Зеленского, чтобы Киев не отказывался от переговоров с Путиным

Міст, важливий для постачання російських військ вторгнення. Він сильно постраждав внаслідок вибуху 8 жовтня.

Як повідомили британські експерти, на брифінгу Путіну доповіли, що роботи на автодорожній частині мосту продовжаться з обмеженням до березня 2023 року. Ремонт залізничної гілки до вересня 2023 року. Зараз міст можна використати в одному напрямку, а рух поїздів по ньому, надалі обмежений. Взимку ремонтні роботи також сильно залежатимуть від погодних умов.

"Україна закликає США "залишитися єдиними". Можлива перемога республіканців загрожує допомозі Києву", The Guardian, Велика Британія

Президент Зеленський закликав США зберігати єдність у своїй підтримці Києва на тлі побоювань наслідків перемоги республіканців на проміжних виборах у вівторок.

Якщо демократи США втратять контроль над Палатою представників та Сенатом, колосальна фінансова та військова підтримка, яка надається Україні за демократів, може похитнутися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

Напередодні результатів голосування, Зеленський закликав політиків США зберігати "непохитну єдність" і наслідувати приклад України.

"Демократії не мають зупинятися на шляху до перемоги. Коли Росія вирішила зруйнувати нашу свободу і стерти з лиця землі Україну, ми відразу об'єдналися і зберігаємо цю єдність", - сказав Зеленський.

Більшість республіканців підтримали допомогу Україні в захисті від Росії. Україна була одним із небагатьох питань, яке в останні роки отримало сильну двопартійну підтримку

Більшість республіканців підтримали допомогу Україні у захисті від Росії. Насправді Україна була одним із небагатьох питань, яке останніми роками отримало сильну двопартійну підтримку.

Але напередодні проміжних виборів видатні діячі Республіканської партії, особливо з крила Трампа, висловили сумнів щодо продовження фінансування України. Права популістка-республіканець Марджорі Тейлор Грін заявила на мітингу Трампа минулого місяця, що "ні копійки не дістанеться Україні", якщо республіканці переможуть, бо інтереси США мають стояти на першому місці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай ставатиме агресивнішим щодо США. Це призведе до конфронтації" - Юрій Пойта

Лідер меншості в Палаті представників, республіканець Кевін Маккарті, який може стати наступним спікером Палати представників, заявив, що хоча Україна важлива, але не буде "необмеженої допомоги", якщо республіканці контролюватимуть Конгрес.

Проте інші республіканці розкритикували їх. Республіканець Адам Кінзінгер сказав, що Маккарті намагався утихомирити крайню праву частину партії. Колишній віце-президент Майк Пенс закликав до подальшої підтримки, як і Майкл Уолтц, член комітету Палати представників у справах збройних сил, який наголосив, що допомогу Україні підтримують більшість республіканців, а також кілька ключових сенаторів-республіканців, таких як Мітч Макконнелл, республіканський лідер у Сенаті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об'єкти чи інфраструктуру" - сер Лоуренс Фрідман

США – найбільший фінансовий спонсор України. Після вторгнення Америка дала Україні допомоги на $18,9 млрд. і виділила майже вдвічі більше, ніж європейські союзники України.

На тлі повідомлень The Washington Post, що США попросили Київ дати зрозуміти, що вони відкриті для переговорів із Москвою, щоб заспокоїти союзників у деяких частинах Європи, Африки та Латинської Америки, стурбованих затяжною війною, Україна подвоїла свої умови для миру.

Україна розпочне переговори з РФ лише після того, як російські війська покинуть всю територію України, включаючи Крим та Донбас. Без цього будь-яка угода буде тимчасовим перемир'ям

Україна заявила, що розпочне переговори лише після того, як російські війська покинуть всю територію України, включаючи Крим та частини Донбасу, які Росія окупувала у 2014 році. Без цього радник президента Михайло Подоляк заявив, що будь-яка угода буде тимчасовим перемир'ям, яке б Росія використала для переозброєння та повторної спроби окупувати Україну.

Для США, сказав Подоляк, було б "надзвичайно вигідно", щоб Україна виграла цю війну. По-перше, це буде сигналом іншим авторитарним лідерам, що у разі нападу на іншу країну міжнародне право дотримуватиметься. По-друге, США та союзники вклали надто багато, щоб дозволити Росії перемогти.

Автор: East News
  Работа украинской артиллерии возле Бахмута
Работа украинской артиллерии возле Бахмута

У подальших коментарях італійській La Repubblica, яка повідомила, що союзники України передбачають початок переговорів, як тільки Україна поверне собі Херсонську область, Подоляк сказав: "Ми не маємо вибору. Якщо ми перестанемо захищатись, ми перестанемо існувати. Буквально. Фізично. Ми продовжимо битися, навіть якщо нас ударять ножем у спину".

Союзники України за нинішніх умов не наближаються до того, щоб примушувати Україну до переговорів із Росією. Натомість вони вважають за краще повторювати, що вибір тільки за Києвом, коли і як відбуватимуться переговори.

Автор: East News
  Работа украинской артиллерии возле Бахмута
Работа украинской артиллерии возле Бахмута

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що хоча переговори мають відбутися в якийсь момент, "вони мають відбуватися в рамках того, що буде обрано Україною".

Представник Держдепу США Нед Прайс заявив у вівторок, що Росія робить протилежні речі, коли сигналізує про готовність до переговорів, але водночас "провадить ескалацію війни".

Але США підтвердили, що тримають відкритими канали зв'язку з Росією, щоби розвіяти глобальні страхи перед ядерною війною. Радник Байдену з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що на користь США вести переговори з Росією, незважаючи на війну.

"Тиск Байдена змусив Україну відмовитися від умови усунення Путіна для мирних переговорів", Politico, США

За словами двох людей, знайомих із ситуацією, нова позиція президента Зеленського, що мирні переговори з Росією можуть розпочатися за Путіна при владі, була пов'язана з м'яким підштовхуванням адміністрації Байдена.

У понеділок Зеленський вказав на п'ять умов для переговорів, зокрема, озвучені раніше - відновлення територіальної цілісності України, покарання винних за військові злочини та репарації. Чого він не сказав, на відміну від минулих заяв, це те, що Путін має піти з влади, перш ніж такі розмови можуть розпочатися.

Офіційні особи США не говорили Зеленському та його помічникам безпосередньо, щоб змінили позицію, але передали, що Київ має показати готовність розумно та мирно закінчити війну

Ця зміна відбулася після кількох днів переговорів між Києвом та Вашингтоном, зокрема, після особистого візиту до Зеленського радника з національної безпеки США Саллівана. Офіційні особи США не говорили Зеленському та його помічникам безпосередньо, щоб змінили позицію, але передали, що Київ має показати готовність розумно та мирно закінчити війну.

Є надія, що це зміцнить думку світу щодо того, що саме Україна, а не Росія хоче вирішити конфлікт.

"Це не означає, що їм зараз потрібно сісти за стіл переговорів. Ми навіть не думаємо, що поки що для цього слушний час, виходячи з того, що робить Росія. Але вони мають показати готовність вирішити конфлікт, бо ніхто більше за Україну не хоче, щоб ця війна закінчилася", - сказав чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "США та союзники готують нас до нових російських атак" – Михайло Жирохов

Демократи і республіканці останніми тижнями тиснули на команду Байдена, щоб досягти дипломатичного дозволу війни. Офіційні особи США підтвердили, що підтримували зв'язок з українськими та російськими колегами, щоб знизити напруженість та уникнути прорахунків.

Зеленський оголосив про нову позицію незадовго до виборів до Конгресу США, на яких республіканці, як очікується, повернуть собі принаймні одну палату, що може поставити під загрозу подальшу фінансову та військову підтримку України.

Вільям Тейлор, колишній посол США в Україні, погоджується, що п'ять умов України розумні, оскільки відповідають міжнародному праву і змусять Росію платити за свої злочини. Він також вважає, що Зеленський щирий у пропозиції про мирні переговори, якщо Путін ставитиметься до них серйозно.

Переговорів з Росією не буде, доки Москва не зазнає ще кількох військових поразок

"Ми бачили, як Путін упокорився з реальністю. Росія вийшла і знову приєдналася до угоди щодо зерна, пом'якшила ядерні погрози. Однак реальних переговорів не буде, доки Москва не зазнає ще кількох військових поразок", - сказав Тейлор.

Курт Волкер, спеціальний представник США по Україні в адміністрації Трампа, стверджує, що США не повинні публічно підштовхувати Київ до переговорів.

"Путін не має наміру серйозно вести переговори чи приймати ці умови. Він вирішив продовжувати бойові дії, і завдавати ударів по українським містам. Україні потрібно рішуче перемагати на землі, відвойовуючи свою територію, і США мають допомагати українцям робити це якнайшвидше", - сказав він.

Минулого огляду преси Gazeta.ua писала, що російські частини гинуть сотнями через погане командування на сході України. Навіть російське міноборони вперше за час вторгнення мало визнати втрати. Російських призовників кидають у бій без підготовки, і вони гинуть сотнями за бій, боячись потім повертатись, якщо виживають. І побоювання Києва щодо проміжних виборів до Конгресу США, які можуть призвести до послаблення допомоги Америки Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Поки Путін при владі, жодних переговорів із Москвою бути не може" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі