субота, 03 лютого 2024 09:10

Нагадує тотальну мобілізацію в СРСР: аналітики прокоментували нові заяви Путіна

Нагадує тотальну мобілізацію в СРСР: аналітики прокоментували нові заяви Путіна
Російський диктатор Володимир Путін готується до тотальної мобілізації. Фото: slovoidilo.ua

У п'ятницю, 2 лютого, російський диктатор Володимир Путін у своїй новій промові закликав до широкої соціальної та економічної мобілізації в РФ.

Це нагадує тотальну мобілізацію в СРСР під час Другої світової війни, повідомляє у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики також зазначають, що нині Росія здійснює набагато більш поступову, але ефективну мобілізацію своєї оборонно-промислової бази (ОПБ).

Путін взяв участь у заході "Все для перемоги" на заводі "Тулаточмаш" у Тульській області РФ, де просував російські зусилля з розширення ОПБ перед аудиторією з 600 представників різних професій з усієї Росії.

Аналітики нагадують, що "Все для перемоги" - це гасло радянських часів, яке влада широко використовувала під час Другої світової війни для сприяння широкій мобілізації радянської промисловості та суспільства.

За словами Путіна, працівники оборонної промисловості в Тульській області зараз працюють під цим гаслом "так само, як їхні діди та прадіди".

Посилання Путіна на тотальну мобілізацію Радянського Союзу під час Другої світової війни не обов'язково вказує на те, що він має намір перевести Росію на військові рейки. Хоча, на думку аналітиків, ймовірно, він вдається до таких риторичних прийомів, аби оцінити внутрішню реакцію і підготувати російську громадськість до ширшої економічної або військової мобілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвідка з'ясувала, що підриває ефективність російської армії

Путін, як і його радянські попередники, ігнорує вирішальну роль американської оборонної промисловості у забезпеченні перемоги СРСР за допомогою програми ленд-лізу.

Аналітики зазначають, що Кремль і раніше апелював до міфів Другої світової війни, щоб запевнити російську громадськість у тому, що військові зусилля РФ принесуть величезні людські та матеріальні ресурси для перемоги в Україні, як це зробив Радянський Союз для Червоної армії проти нацистської Німеччини.

У своїй промові Путін також заявив, що той, хто швидше знайде нові способи придушення засобів ураження та розвідки, переможе, буквально повторюючи тези, які висловив головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний у своїй статті від 1 лютого. Він детально описав стратегію досягнення переваги над російською армією шляхом технологічних інновацій та адаптації.

За даними ISW, Росія поступово мобілізувала свій оборонний потенціал, намагаючись задовольнити оперативні потреби в Україні, не спричиняючи масштабних порушень в економіці Росії, яка і без того перебуває в стані облоги. Ці зусилля, хоча і не досягли рівня повної мобілізації, дозволили задовольнити багато потреб країни-агресорки, необхідних для підтримки російських операцій в Україні.

"Росія досягла цього ефекту частково завдяки здатності закуповувати обладнання у своїх партнерів і перекроїти російську економіку під цілі військового виробництва. При цьому РФ ще не розширила свій оборонний потенціал до такої міри, аби припинити покладатися на країни-партнери у постачанні критично важливих матеріальних засобів", - йдеться у повідомленні.

За даними ISW, поки залишається незрозумілим, наскільки Росія зможе мобілізувати свій оборонний потенціал, не вдаючись до масштабніших та, можливо, непопулярних дій, враховуючи постійні економічні та людські обмеження.

Однак, чим довше Росія утримуватиме ініціативу на полі бою в Україні, тим більше у російських військових буде можливостей адаптувати операції для оптимізації виробництва і споживання певних матеріальних засобів у стійкий і масовий спосіб.

Збереження ініціативи на полі бою може також дозволити Кремлю зробити вибір на користь розширення російської оборонно-промислової бази, а не проведення широкомасштабних наступальних операцій, які потребують значних матеріальних засобів.

Без відповідного "настрою" росіян, ніякої кривавої війни з Україною не було б.

Кремль почав воєнну агресію проти України тільки тому, що так хотів російський народ. Про це російський диктатор Володимир Путін заявив на провоєнному форумі в Тулі.

Зараз ви читаєте новину «Нагадує тотальну мобілізацію в СРСР: аналітики прокоментували нові заяви Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі