понеділок, 03 жовтня 2022 12:38

Спецтема: Війна Росії проти України

"Могилізація" у Росії: чергового військкома погнали з посади 

"Могилізація" у Росії: чергового військкома погнали з посади 
21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію росіян. Фото: t.me/DIUkraine

У Російській Федерації триває мобілізація, яку військово-політичне керівництво країни називає "частковою". Самі ж росіяни прозвали її "могилізацією".

Дедалі частіше мобілізують чоловіків, які не відповідають заявленим параметрам. Через такі помилки усунули з посади військового комісара Хабаровського краю Юрія Лайко, повідомив губернатор регіону Михайло Дегтярьов в Telegram 3 жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картопля, дрова, барани: найбідніший регіон РФ "хизується" допомогою сім'ям мобілізованих

У рамках мобілізації в регіоні призвали кілька тисяч жителів, половину з яких довелося повернути додому. Усе тому, що вони "не відповідали критеріям відбору", заявив Дегтярьов.

У зв'язку з цим Лайко і втратив посаду військкома.

Раніше в Росії вперше після оголошення "часткової мобілізації" відправили у відставку військового комісара. Тоді йшлося про військкома по Магаданській області Сергія Барановського.

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію росіян. Призову підлягатимуть нібито тільки громадяни, які перебувають у запасі. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу говорить про 300 тис. резервістів, яких планують призвати.

Пізніше з'ясувалося, що в указі про мобілізацію є таємний пункт, який дає змогу міноборони країни призвати на війну більш як 1 млн людей, здебільшого із сіл.

У Росії почалися акції протесту проти мобілізації, невдоволених затримували. У Москві й Воронежі затриманим почали видавати повістки до військкоматів.

Найбільше людей на вулиці вийшли в Дагестані. Президент Володимир Зеленський не перестає закликати росіян протестувати проти "злочинного призову".

Зараз ви читаєте новину «"Могилізація" у Росії: чергового військкома погнали з посади ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі