четвер, 03 листопада 2022 10:20

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ми зробили низку речей" – у США пригадали, як намагалися запобігти повномасштабному вторгненню в Україну

"Ми зробили низку речей" – у США пригадали, як намагалися запобігти повномасштабному вторгненню в Україну
Помічниця держсекретаря США Карен Донфрід сказала, чи можна було запобігти вторгненню Росії в Україну 24 лютого. Фото: "РБК-Україна"

Сполучені Штати Америки зробили низку речей, щоб запобігти повномасштабному вторгненню Росії в Україну.

Однак російський диктатор Володимир Путін вирішив почати цю війну 24 лютого, і лише він несе відповідальність за її припинення. Про це заявила помічниця держсекретаря США Карен Донфрід в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Я була в адміністрації на той час. І ми зробили низку речей, щоб спробувати запобігти цій війні. Як ви знаєте, приблизно в середині жовтня наша розвідка показувала, що Путін створює можливості для повномасштабного вторгнення в Україну. Тож одна річ, яку ми зробили – пролили світло на це", – розповіла Донфрід.

Вона наголосила, США поділилися якомога більшою частиною розвідувальної інформації з союзниками та партнерами щодо підготовки російського вторгнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США назвали інструменти допомоги, які використовують для озброєння ЗСУ

"І ми також сподівалися, що це може змінити плани Путіна. Ми також були чутливідо дипломатичної взаємодії з Росією. Я особисто представляла США в Москві в грудні торік, коли нам надали проєкти цих договорів (про "гарантії безпеки" для РФ. – Gazeta.ua). Один був за лінією США-Росія, інший – Росія-НАТО. І ми поставилися до цього серйозно та зайнялися дипломатією навколо цих договорів. У січні росіяни запросили письмові відповіді, які ми надали", – нагадала Донфрід.

Однак, попри ці зусилля, Путін ухвалив рішення розпочати повномасштабне вторгнення в Україну, говорить Карен Донфрід.

"Це було рішення однієї людини – вдертися в Україну 24 лютого. І ми могли б озирнутися назад і пошкодувати, що не зробили те чи інше. Але думаю, що треба внести ясність: Володимир Путін ухвалив це рішення 24 лютого, і він єдина людина на цій планеті, яка може ухвалити рішення про припинення цієї війни сьогодні. Отже, я покладаю на нього відповідальність за розв'язання війни, і я покладаю на нього відповідальність за припинення цієї жорстокої війни", – підкреслила Донфрід.

Раніше Bloomberg опублікувало матеріал із заявою президента США Джо Байдена. У ній стверджувалося, що нібито президент Володимир Зеленський не зважав на попередження про те, що Росія нападе на Україну в лютому цьогоріч.

В Офісі президента відповіли, що українська влада знала про всі сценарії, які розробляла Росія, тому почала готуватися заздалегідь.

Зараз ви читаєте новину «"Ми зробили низку речей" – у США пригадали, як намагалися запобігти повномасштабному вторгненню в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі