четвер, 27 травня 2021 18:32

Лаврову не подобається ідея Кравчука щодо нового місця для переговорів по Донбасу

Лаврову не подобається ідея Кравчука щодо нового місця для переговорів по Донбасу
Глава МЗС Росії Сергій Лавров проти перенесення Мінських зустрічей в інше місце / ТАСС

Глава МЗС Росії Сергій Лавров не погодився з пропозицією першого президента України та голови Тристоронньої контактної групи по Донбасу Леоніда Кравчука щодо перенесення місця проведення переговорів із Мінська.

Кравчук запропонував змінити місце проведення зустрічей ТКГ через затримання в Мінську Романа Протасевича і припинення авіасполучення України з Білоруссю. Про це пише РБК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режим повної тиші й Росія — агресор. Про що була зустріч радників лідерів "нормандського формату"

"Українська сторона хоче знайти якийсь привід, щоб остаточно ухилитися від виконання обов'язків. Сподіваюсь, Франція і Німеччина як співавтори Мінських угод не дозволять цього зробити. Кравчук не може ухвалити рішення про зміни у форматі роботи ТКГ. Група створена в контексті пакету документів, який схвалений на саміті в Мінську в лютому 2015 року, а потім затверджений резолюцією РБ ООН. Ті, хто підписував пакет документів, домовлятимуться, як далі вибудовувати роботу", - заявив Лавров.

Кравчук заявив, що Мінськ не може бути більше місцем для міжнародних дискусій.

"Через диктаторську поведінку Лукашенка не можемо розглядати Мінськ як місце для обговорення проблем. Маємо шукати інший майданчик для переговорів щодо Донбасу. Будемо радитися й звертатися до всіх. Зокрема, до ОБСЄ, щоб це питання розв'язати. Білорусь сьогодні не тільки сусід України, а й сателіт Росії. Це може негативно вплинути на процеси в Україні й конкретно на Донбас. Тому уважно стежитимемо за ситуацією на кордонах не лише з Росією, а й з Білоруссю", - заявив Кравчук.

Кравчук додав, що вважає правильним перенести переговори на територію нейтральних держав. Наприклад, у Швейцарію чи Фінляндію. Він попередив, що в разі, якщо Росія продовжить наполягати на проведенні зустрічей в Мінську, Україна ніколи на це не погодиться. Але додав, що це має бути спільна точка зору.

У квітні Кравчук пропонував перенести переговори в Польщу. Глава МЗС Білорусі тоді назвав ці пропозиції "сміховинними" і зазначив, що Мінськ не нав'язував посередництва в конфлікті. Заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак відмовився тоді обговорювати цю ідею.

Зараз ви читаєте новину «Лаврову не подобається ідея Кравчука щодо нового місця для переговорів по Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі