субота, 26 березня 2022 01:27

Китайський нафтовий гігант припиняє інвестувати в економіку Росії

Китайський нафтовий гігант припиняє інвестувати в економіку Росії
Китайський нафтовий концерн Sinopec Group призупиняє переговори про інвестиції в Росію. Фото: Укрінформ

Найбільша компанія з переробки нафти в Азії, китайський державний концерн Sinopec Group призупиняє переговори про інвестиції на півмільярда доларів у нафтохімічну та газову промисловість Росії.

Таке рішення може бути пов'язане із застосованими санкціями щодо Росії, повідомляє Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США попередили Китай щодо спроб допомогти Росії обійти санкції

Попри те, що Пекін неодноразово озвучував незгоду із антиросійськими санкціями та висловлював бажання зберегти звичайні економічні та торговельні відносини з Москвою, уряд Китаю закликав державні компанії до особливої пильності у стосунках з Росією.

Три головні енергетичні гіганти Китаю Sinopec, China National Petroleum і China National Offshore Oil змушені зважати на вплив санкцій Заходу на їх багатомільярдні інвестиції в російську економіку. Наразі вони не мають можливості самостійно вирішувати питання про нові інвестиції та змушені виконувати накази Пекіна.

Бажання Sinopec поставити на паузу можливі інвестиції у півмільярда доларів наголошують, наскільки ризиковано навіть для Китаю, найважливішого дипломатичного партнера Росії, взаємодіяти з нею в умовах жорстких західних санкцій.

13 березня стало відомо, що Росія попросила Китай про військову й фінансову допомогу у війні проти України. Після вторгнення окупаційних військ в Україну Китай відмовився засуджувати Росію.

18 березня президент США Байден і голова КНР Сі Цзіньпін провели переговори про двосторонні відносини, ситуацію в Україні та інші питання, що становлять взаємний інтерес. Спілкувалися дві години по відеозв'язку. У Білому домі підтвердили, що розмова між лідерами стосувалася війни в Україні. Байден описав наслідки для Китаю, якщо ця країна надасть допомогу Росії.

Зараз ви читаєте новину «Китайський нафтовий гігант припиняє інвестувати в економіку Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі