четвер, 04 травня 2023 08:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Китай щосили торгує з РФ на тлі війни і західних санкцій

Китай щосили торгує з РФ на тлі війни і західних санкцій
Китай наживається на війні, щосили торгуючи з РФ. Фото: eastnews.ua

Цьогоріч у березні імпорт Китаєм сирої нафти з Російської Федерації досягнув небаченого досі показника у 9,6 млн т.

Це найбільше значення від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомляє Kyodo із посиланням на дані японського уряду.

"Обсяг російського нафтового імпорту КНР зріс у 1,5 раза. РФ стала найбільшим постачальником нафти до Китаю, обігнавши Саудівську Аравію", – ідеться в повідомленні.

Водночас у вартісному вираженні імпорт Пекіном російської нафти зріс лише на 3%, до $5,09 млрд. У тому ж місяці Китай імпортував із Саудівської Аравії менше, близько 8,9 млн т, сирої нафти на суму $5,36 млрд. Тобто, російську нафту Китай купував за нижчою ціною.

Минулого року РФ була другим за обсягом постачальником сирої нафти в КНР. У 2022 році Саудівська Аравія поставила за рік 87,5 млн т сирої нафти, тоді як Росія – 86,2 млн т.

Одними з головних бенефіціарів дисконту на російську нафту, яка через санкції ЄС продається з великими знижками, стали недержавні китайські нафтопереробники. Більшість із них розташовані у східній провінції Шаньдун. Вони на початку року купували російську сировину зі знижкою приблизно $8 за барель порівняно з еталонною маркою Brent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ стала найбільшим постачальником нафти до Китаю

Імпорт Китаєм російського газу зріс у березні у 2,3 раза, порівняно з попереднім роком, до $580 млн. Хоча Пекін уже тривалий час не оприлюднює цих даних. Скрапленого природного газу КНР придбала у Москви в березні майже вдвічі більше, ніж торік: приблизно 600 тис. т, на суму близько $400 млн.

Китай не підтримує запроваджені західними державами санкцій проти РФ і продовжує закуповувати енергоносії у сусідки-агресорки. У 2022 році двостороння торгівля Китаю з Росією досягла рекордних $190 млрд.

Китай отримує користь від війни в Україні і не є неупередженою стороною. Пекін не засудив повномасштабне вторгнення РФ. Китайці не припинили купувати російську нафту і їхні енергоносії.

Торік у грудні запрацювало ембарго на постачання російської нафти у країни ЄС. Рада ЄС встановила граничну ціни на нафту і нафтопродукти та оливи з Росії на рівні $60 за барель.

Також ЄС запровадив дев'ятий пакет санкцій проти РФ, під які потрапили російські банки. У лютому Євросоюз затвердив десятий пакет санкцій проти Росії, нові обмеження на імпорт та експорт.

Зараз ви читаєте новину «Китай щосили торгує з РФ на тлі війни і західних санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі