четвер, 07 березня 2024 07:19

Китай активізував проти Тайваню військові дії у сірій зоні

Китай активізував проти Тайваню військові дії у сірій зоні
Тайвань запасається зброєю і паливом, щоб витримати тривалу війну з КНР. Фото: pixabay.com

Китай активізував проти Тайваню військові дії у так званій сірій зоні, насичуючи райони навколо острова дронами, цивільними суднами та шпигунськими повітряними кулями.

Пекін намагається у такий спосіб виснажити противника напередодні потенційної відкритої війни, пише Reuters.

"Китай почав застосовувати тактику багатофронтової насиченої сірої зони для переслідування Тайваню, включно з посиленим патрулюванням кораблів і літаків. Пекін використовує так звану війну в сірій зоні із використанням нерегулярної тактики, щоб виснажити противника, не вдаючись до відкритого бою", - йдеться у доповіді Міноборони Тайваню.

З метою протистояння китайським загрозам, Міноборони Тайваню повідомило про роботу над заходами зі збереження своїх військ на випадок війни, підвищуючи стійкість своєї інфраструктури і проводячи навчання, щоб забезпечити виживання тайванських військ у затяжному конфлікті. Оборонне відомство запасається зброєю і паливом, щоб витримати тривалу війну з КНР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кім Чен Ин закликав війська КНДР готуватися до війни

"Китай використовує дослідницькі та військові судна, щоб замаскувати військову діяльність під цивільну. Пекін спробував збільшити навантаження на наші військово-морські та військово-повітряні сили і приховати існування серединної лінії в протоці", - наголошується у доповіді, маючи на увазі неофіційний кордон між двома сторонами, який китайські війська почали регулярно перетинати в останні роки.

У випадку конфлікту КНР спробує швидко захопити Тайвань і запобігти зовнішньому втручанню, додали у відомстві.

Тайбей працює над диверсифікацією своїх командних систем і впровадженням мобільнішої та далекобійнішої зброї, а також штучного інтелекту, водночас зміцнюючи зв'язки з демократичними союзниками, зокрема зі США.

Минулого місяця Пекін наголошував, що не визнає жодних заборон або обмеженого доступу для китайських рибальських суден до вод навколо островів Цзіньмень.

Тайбей має великий військовий гарнізон на островах Цзіньмень. Води району патрулює берегова охорона Тайваню. Міністр оборони Тайваню Чіу Куо-ченг, виступаючи в парламенті, висловив занепокоєння, що ситуація навколо Цзіньмень може призвести до ескалації.

Цзіньмень був місцем кількох великих зіткнень після громадянської війни, в результаті якої материковий Китай і Тайвань розділилися. Пекін водночас вважає самокерований з 1949 року острів частиною своєї території.

Раніше лідер Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін закликав військових поглибити планування бойових дій, щоб збільшити шанси на перемогу в "реальній війні".

Світ вступив у новий період потрясінь і змін, а ситуація з безпекою в Китаї стала нестабільною і невизначеною, заявив він під час інспекційної поїздки до штабу командування Східного театру воєнних дій армії КНР у провінції Цзянсу. Це командування відповідає за безпеку східного Китаю, включаючи Східно-Китайське море і Тайванську протоку.

Зараз ви читаєте новину «Китай активізував проти Тайваню військові дії у сірій зоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі