четвер, 19 вересня 2024 22:10

Спецтема: Війна Росії проти України

План Трампа щодо України назвали божевільним

План Трампа щодо України назвали божевільним
Кандидат в президенти США Дональд Трамп має план щодо України. Фото: eastnews.ua

План кандидата в президенти США Дональда Трампа щодо припинення війни в Україні є божевіллям і може повністю зруйнувати динаміку міжнародних відносин.

Він демонструє разючу готовність відмовитися від України і присудити величезну геополітичну перемогу Росії. Таку думку в колонці для The Hill висловив Еліот Вілсон, який був чиновником у Палаті громад Великої Британії з 2005 до 2016 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США вже ознайомилися з мирним планом Зеленського

Кілька днів тому радник Трампа Дж. Д. Венс на телебаченні представив мирний план, у якому припустив, що "нинішня лінія розмежування між Росією та Україною буде демілітаризованою зоною".

"По суті, мирний план Трампа поступиться Кримом, анексованим у 2014 році, і 20 відсотками української території, які нині перебувають під окупацією, Росії. Послання зрозуміле: якщо ви вдираєтеся в сусідню країну і зберігаєте військову перевагу, Америка Трампа буде рада бачити, як ви крадете стільки території, скільки зможете захопити", - пише Вілсон.

Крім того, згідно з цим планом, Україні, ймовірно, доведеться відмовитися від своєї заявки на вступ до НАТО. При цьому, вказує оглядач, примус України до такої дипломатичної капітуляції мав би наслідки, які виходять за рамки поточного конфлікту. Це розірве всі зобов'язання, раніше зроблені НАТО перед Україною, а також повністю підірве політику "відкритих дверей" НАТО.

"Таке "врегулювання" пошле "ясний сигнал" союзникам Америки по всьому світу про те, що вони не можуть розраховувати на підтримку США", - зазначає Вілсон.

Бачення, викладене Венсом, рівнозначне найбільшій односторонній зраді союзника з часів Мюнхенської угоди 1938 року, коли Велика Британія і Франція залишили Чехословаччину нацистській Німеччині, пише він.

"Це б транслювало світові, що зобов'язання США, письмове або усне, не має ваги або сенсу. Це буде не "Америка насамперед", а "Тільки Америка" - і всі інші мають дбати про себе самі", - підсумовує експерт.

12 вересня кандидат у віце-президенти США від республіканців Джей Ді Венс розповів, яким бачить план Трампа щодо завершення війни в Україні.

За його словами, мирне врегулювання "матиме приблизно такий самий вигляд, як нинішня лінія розмежування між Росією та Україною. Це стане як демілітаризована зона. Вона буде сильно укріплена, щоб РФ не вторглася знову".

Зараз ви читаєте новину «План Трампа щодо України назвали божевільним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі