неділя, 05 листопада 2023 23:21

Ізраїльська армія оточила Газу та розділила навпіл: йде зачистка тунелів
3

Ізраїль масовано атакував Сектор Гази
Фото: Haaretz
Ізраїль масовано атакував Сектор Гази
Ізраїль масовано атакував Сектор Гази

Ізраїльські військові повністю оточили місто Газа і розділили прибережний анклав навпіл. Триває зачищення тунелів від бойовиків ХАМАС.

Солдати ЦАХАЛу готові в будь-який момент перейти в наступ на півночі" країни, оскільки протягом останніх тижнів обороняються від щоденних ракетних обстрілів з боку ліванської Хезболли. Про це повідомив начальник штабу ЦАХАЛу Герці Халеві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїльські війська увійшли в Сектор Гази - NYT

"Сьогодні існує північна Газа і південна Газа", - сказав у свою чергу речник ЦАХАЛу Даніель Хагарі.

За його словами, ЦАХАЛ, як і раніше, дозволить цивільному населенню покинути північну частину Гази і поїхати на південь.

Військовий експерт та підполковник Генштабу Ізраїлю у резерві Марк Бабот розповів, що Газу, яка займає третину однойменного Сектору, було оточено ще кілька днів тому, коли Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) вийшла до моря. Про це він розповів в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За його словами, ця інформація тоді не стала оприлюдненою, оскільки ізраїльські військові "нагнітають туман війни", щоб не інформувати противника.

"З півночі, із заходу та з півдня стискається кільце оточення міста Газа, оскільки головні споруди, оборонні лінії ХАМАС розташовані у самій Газі. Першу та другу лінію ми проломили, знищивши там усе, що можна було з погляду інфраструктури ХАМАС. Триває зачищення тунелів", - розповів військовий.

Інженерні війська йдуть і попереду інших підрозділів ЦАХАЛ, і позаду. Інколи відбуваються рукопашні бої, коли терористи ХАМАС "вилазять зі своїх нір".

За час наземної операції, за його словами, Ізраїль втратив близько 30 військових.

Він також розповів, що Ізраїль використовує "просунутий цикл вогню" – всі сухопутні підрозділи мають зв'язок "з вертольотами, з літаками, з кораблями, із засобами вогневої підтримки".

Водночас офіцер вважає, що до закінчення операції далеко, оскільки бойовики ХАМАСу навряд добровільно складуть зброю та вийдуть зі своїх укриттів.

"Головний штаб армії ХАМАС розташований під головною лікарнею Гази у центрі міста. Лікарня "Аль-Шифа". Під цією лікарнею розташований командний центр, всі головні комунікаційні, логістичні, керівні осередки військової організації ХАМАС… І, на жаль, до того моменту, коли наші танки не створять квадрат навколо лікарні, вони не здадуться і не вийдуть із неї", - пояснює Бабот.

Він також нагадав, що у Газі дуже багато тунелів – десятки кілометрів, побудованих під густонаселеними житловими кварталами.

Підполковник Генштабу Ізраїлю у резерві наголосив, що Газа – один із п'яти фронтів Ізраїлю, який зазнає ударів з боку єменських хуситів, а також обстрілів "Хезболли" з півночі Лівану.

Марк Бабот нагадав, що Ізраїль відкрив гуманітарні коридори на південь Сектору Гази, там мешканці можуть отримати гуманітарну допомогу. Він також повідомив, що Ізраїль стежить, щоб до ХАМАС не потрапляло пальне, щоб живити генератори у тунелях.

Минулого тижня Армія оборони Ізраїлю ЦАХАЛ розпочала наземну операцію у Секторі Гази проти терористів ХАМАС. Мета війни - перемогти ворога, сказав Нетаньягу.

Ізраїльські війська повністю оточили місто Газа.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїльська армія оточила Газу та розділила навпіл: йде зачистка тунелів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі