субота, 25 вересня 2021 07:00

Ірландська республіканська армія здала зброю

Ірландська республіканська армія здала зброю
Гвинтівки ІРА в музеї в Белфасті, столиці Північної Ірландії / Getty Images

25 вересня 2005-го, через два місяці після оголошення про свій намір роззброїтися, Ірландська республіканська армія здала зброю на очах у незалежних інспекторів з озброєнь.

Відмова від значного арсеналу сталася в секретних місцях в Ірландії. Свідками історичної події були один протестантський і один католицький священик, а також офіційні особи з Фінляндії і США. Велика Британія, якій належить Північна Ірландія, - протестантська. Ірландія - католицька. Автоматична зброя, боєприпаси, ракети і вибухівка були серед зброї, знайденого в схованці, яку головний інспектор з озброєння назвав "величезною".

Спочатку заснована в 1919 році для військового протистояння британському правлінню в Ірландії, ІРА діяла приблизно з 1960-х як військовий підрозділ партії "Шинн Фейн" - ірландських націоналістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протести в Ірландії: британська розвідка буде допомагати у боротьбі із заворушеннями

ІРА і групи, що від відкололися, відкололися використовували терористичну тактику і вбивства більше 30 років в своїй боротьбі за звільнення Північної Ірландії від британського правління.

У квітні 1998 року, після більш ніж 22 місяців переговорів, було нарешті підписано 67-сторінкову мирну угоду під назвою "Белфастська угода" або "Угода Страсної п'ятниці". Угоду схвалили уряди Великої Британії та Ірландії, вісім з десяти політичних партій Північної Ірландії та виборці регіону. Вона передбачала поділ влади в Північній Ірландії між католиками і протестантами в уряді, прихильність сторін до миру і демократії, а також обіцянку напіввійськових формувань по обох сторонах віддати свою зброю протягом двох років.

Припинення вогню діяло з 1997 року, і, хоча обидві сторони продовжували його дотримуватися, ІРА спочатку відмовлялася здавати зброю. Це загальмувало мирний процес майже на шість років.

Хоча багато протестантів Північної Ірландії не вірили, що ІРА дійсно відмовляється від усієї своєї зброї, роззброєння стало важливим кроком на шляху до міцного миру в цьому давно неспокійному регіоні. Після роззброєння, групи які відкололися від ІРА, іноді продовжували насильство.

Зараз ви читаєте новину «Ірландська республіканська армія здала зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі