пʼятниця, 21 травня 2021 14:53

Іран не визнає рішень канадського суду в справі про збитий український літак

Іран не визнає рішень канадського суду в справі про збитий український літак
Акція пам'яті жертв збитого українського пасажирського літака, Торонто, 9 січня 2020 року / REUTERS

Іран заявив у п'ятницю, 21 травня, що канадський суд не має юрисдикції розглядати позов про відшкодування збитків у результаті аварії українського пасажирського літака, збитого Вартовими ісламської революції торік.

Верховний суд канадської провінції Онтаріо постановив у четвер, 20 травня, що Іран має відшкодувати збитки сім'ям, які подали в суд через авіакатастрофу, у результаті якої загинули 176 осіб, 138 із яких - громадяни Канади. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збиття літака МАУ під Тегераном визнано терористичним актом

"Усі знають, що канадський суд не має юрисдикції щодо цієї катастрофи, бо вона сталася за межами Канади", - заявив представник МЗС Ірану Саїд Хатібзаде.

Уряд Ірану заявив, що катастрофа літака в січні 2020 року, незабаром після його злету в Тегерані, була "катастрофічною помилкою" сил, які перебували в стані підвищеної боєготовності під час напруженої конфронтації зі США.

Іноземні держави зазвичай не підпадають під юрисдикцію канадських судів, але канадський закон від 2012 року змінив це для країн, включених до переліку "іноземних держав, що підтримують тероризм". До таких належить Іран.

Канадський суддя не виніс рішення про розмір відшкодування. Це розглянуть на наступних слуханнях. На момент подання позову йшлося про компенсацію в розмірі не менше $1,2 млрд.

У позові згадуються як відповідачі: верховний лідер Ірану, аятолла Алі Хаменеї, найвищі командири Корпусу вартових ісламської революції та інші лідери Ісламської держави.

У Канади немає дипломатичних відносин з Іраном, і вимога про відшкодування, ймовірно, буде тривалим і складним процесом, але схожі процедури відбувалися раніше зі сторони США.

Зараз ви читаєте новину «Іран не визнає рішень канадського суду в справі про збитий український літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі