неділя, 26 травня 2024 11:02

Вперше за 24 роки: візит Макрона до Німеччини стане особливим

 

Президент Франції Емманюель Макрон вирушає з триденним державним візитом до Німеччини.

Це буде перша така поїздка французького президента за останні 24 роки, повідомляє Reuters.

У рамках візиту відбудеться також двостороннє міжурядове засідання. Візит запланований як жест демонстрації єдності Німеччини та Франції, одних із найпотужніших країн ЄС.

Його розцінюють як перевірку міцності франко-німецьких відносин, оскільки вже тривалий час між Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом були напружені відносини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бундестазі закликають Шольца дозволити Україні бити по території Росії західною зброєю

Розбіжності між лідерами охоплюють низку сфер, починаючи з того, що Макрон просуває ідею більшої самодостатності Європи у питаннях оборони, а Шольц вважає, що для європейців немає надійної альтернативи підтримці США і Європа не має часу чекати на відродження власного оборонпрому.

Шольц цього тижня заявив, що спільна європейська оборона не може включати ядерний компонент, як це нещодавно запропонував Макрон.

Видання зазначає, що порозуміння Парижа й Берліна важливе і для двох держав, і ЄС загалом у той час, коли перед Європою стоять численні виклики – від російсько-української війни до можливого повернення непередбачуваного Дональда Трампа на президентську посаду у США.

Макрон, зокрема, побуває у Берліні, Дрездені та Мюнстері. Візит почнеться із зустрічі в Берліні з президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Окрім двосторонніх питань, під час візиту Макрона та урядових переговорів Париж і Берлін спробують визначити спільні позиції щодо "порядку денного" ЄС у наступні п'ять років.

Президент Франції Емманюель Макрон повідомив президенту України Володимиру Зеленському про передачу найближчим часом нової військової допомоги.

Про це йдеться у комюніке Єлисейського палацу за підсумками телефонної розмови двох лідерів. Вони обговорили ситуацію на фронті і потреби України у зброї.

Зараз ви читаєте новину «Вперше за 24 роки: візит Макрона до Німеччини стане особливим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі