четвер, 29 червня 2023 09:09

Говоритимуть про Україну та Пригожина: у Брюсселі розпочинається саміт лідерів ЄС

Говоритимуть про Україну та Пригожина: у Брюсселі розпочинається саміт лідерів ЄС
У Брюсселі 29 червня розпочинається саміт лідерів краї Євросоюзу. Фото: pravda.com.ua

На дводенному саміті ЄС у Брюсселі, що розпочинається 29 червня, лідери Європейського Союзу обговорять наслідки перерваного заколоту у Росії.

Йтиметься також про те, яку роль ЄС може відіграти у зобов'язаннях Заходу щодо зміцнення безпеки України. Про це повідомляє Reuters.

За словами прем'єр-міністра Естонії Каї Каллас, лідери країн ЄС обов'язково обговорять заколот групи найманців "Вагнера". Попри те, що це питання не включене до порядку денного саміту і не згадується у проектах його письмових висновків.

"Це обов'язково спливе", – сказала Каллас.

Вона зазначила, що бунт "вагнерівців" показав "тріщини", які з'явилися у російському керівництві. Каллас сказала, що бачила різні точки зору на те, як заколот може вплинути на війну проти України та на ризик, який Росія створює для Заходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз збирається продовжити санкції проти Ірану. Назвали причини

За словами Каллас, Захід має продовжувати підтримувати Україну та зміцнювати власну оборону.

Такої ж думки й президент Європейської ради Шарль Мішель.

"У цих обставинах ми ще більше підтвердимо нашу відданість підтримці України стільки, скільки буде потрібно, у тому числі за допомогою стабільної фінансової та військової допомоги", – написав він у листі, яким запрошував лідерів на саміт.

Характер цієї допомоги також обговорюватиметься у Брюсселі. Нині західні країни працюють над пакетом довгострокових гарантій надання Києву зброї, спорядження, боєприпасів, навчання та іншої військової допомоги.

У проєкті висновків саміту йдеться про те, що країни ЄС готові зробити свій внесок у майбутні зобов'язання з безпеки перед Україною, щоб "допомогти Україні захистити себе в довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та протистояти зусиллям щодо дестабілізації".

За словами дипломатів, текст висновків саміту було запропоновано Францією, яка виступає за посилення військової ролі та ролі безпеки ЄС. Дипломати з деяких країн заявили, що хочуть отримати більше подробиць та стурбовані тим, що ця ідея може суперечити зусиллям США та НАТО щодо довгострокових зобов'язань перед Україною.

У Європейському Союзі вже тривалий час іде дискусія щодо вироблення сценаріїв дій блоку і держав-членів у випадку, в тому числі розпаду Російської Федерації. Про це сказав посол України при ЄС Всеволод Ченцов.

ЄС опублікував в офіційному журналі новий санкційний список в межах 11-го пакета, який набрав чинності 23 червня. Після його запровадження загальна кількість осіб, які перебувають під європейськими санкціями, збільшилась до 1572 людей та 244 компаній та організацій.

Зараз ви читаєте новину «Говоритимуть про Україну та Пригожина: у Брюсселі розпочинається саміт лідерів ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі