середа, 15 грудня 2021 12:58

Головні країни ЄС проти розроблення санкцій на випадок російського нападу на Україну

Головні країни ЄС проти розроблення санкцій на випадок російського нападу на Україну
Прапори ЄС над штаб-квартирою Єврокомісії в Брюсселі / Reuters

Провідні країни ЄС чинять опір планам швидкого розроблення конкретних санкцій та інших покарань для Росії, якщо вона вторгнеться в Україну.

Про це повідомило агентство Bloomberg із посиланням на високих дипломатів і чиновників ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали дату й місце зустрічі Зеленського з генсекретарем НАТО

За їхніми словами, Німеччина, Франція, Італія та Іспанія хочуть зосередитися на діалозі з Москвою, перш ніж розробляти болісні економічні заходи, які можуть запровадити. Інші країни ЄС наполягають, що підтримка публічних погроз санкціями краще стримає президента Росії Путіна.

"Хочемо запобігти, вивчити різні сценарії, щоб мати відповідь для кожного, і дати зрозуміти Путіну, якою буде відповідь у разі будь-якого з них", - сказав у вівторок у Страсбурзі високий представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель.

Лідери ЄС обговорюють це питання в Брюсселі під час дводенного саміту й двосторонніх зустрічей Євросоюзу та країн Східного партнерства. У зустрічах бере участь президент України Володимир Зеленський.

Певні західні лідери, зокрема президент США Джо Байден, Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц розмовляли з Путіним останніми днями, щоб передати йому, що Захід запровадить значно суворіші санкції в разі російського вторгнення в Україну. За словами людей, знайомих із планами, це може бути відключення великих російських банків від Західної фінансової системи, а також потенційне зобов'язання Німеччини не вводити в експлуатацію "Північний потік-2".

Посли країн Східної Європи, Нідерланди та скандинавські країни, попросили Єврокомісію якнайшвидше обговорити варіанти документа з детальними планами санкцій. Натомість Німеччина та її однодумці вважають, що такий підхід не залишить важелів проти Росії в разі витоку документа в ЗМІ.

За словами високих чиновників ЄС, Німеччина та інші країни стверджують, що варто почекати, поки Путін нападе, щоб рішуче відреагувати конкретною відповіддю. Це має бути ефективніше, ніж завчасно викладати різні варіанти, бо деякі з них можуть потім не застосувати. Вони підкреслюють, що, безсумнівно, у разі вторгнення застосують болісні заходи, але тривають дебати, наскільки детальним має бути планування з огляду на невизначеність намірів Путіна.

Певні члени ЄС не поділяють переконання США, що Путін планує вторгнення. Натомість вважають, що він використовує нарощування військ як тактику тиску.

Помічниця держсекретаря США з питань Європи та Євразії Карен Донфрід на зустрічах із керівництвом Росії наголосила на неприпустимості військової ескалації біля українських кордонів. Під час переговорів із Кремлем Донфрід підкреслила готовність Вашингтона до розв'язання конфлікту на Сході України.

Зараз ви читаєте новину «Головні країни ЄС проти розроблення санкцій на випадок російського нападу на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі