четвер, 01 жовтня 2020 12:08

Глава британських збройних сил: Росія поширює фейки про коронавірус через Україну

Глава британських збройних сил: Росія поширює фейки про коронавірус через Україну
Генерал сер Нікола Картер / Getty Images

Глава британських збройних сил, генерал сер Ніколас Картер, каже, що Китай та Росія через кампанії дезінформації намагаються підірвати єдність на Заході.

За словами Картера, Росія хоче дестабілізувати різні країни, сіючи брехню про коронавірус, яку швидко поширюють у соцмережах. Про це пише The Guardian.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експрацівника розвідки Британії підозрюють у передаванні інформації шпигунам Китаю

Картер говорить про пропагандистську тактику. Через неї проти Заходу агресивно ведуть політичну війну Пекін і Москва. У виступі в аналітичному центрі Policy Exchange генерал звинуватив їх у маніпуляціях інформацією, пов'язаною з Covid-19.

Дезінформацію росіян, за його словами, розроблено, аби проникнути в групи в соцмережах, які, наприклад, виступають проти вакцинації.

"Цього літа австралійські дослідники виявили фейк, який швидко поширився з території України. У липні фальшивий пресреліз розмістили на сайтах проросійської самопроголошеної держави в Луганську. Там неправдиво стверджували, що США випробовували вакцини на українських добровольцях. Деякі з них нібито померли. Випробувань ніяких не було. Її поширили кількома мовами. Зокрема, серед австралійської групи противників вакцинації у Facebook. Це приклад цифрового авторитаризму, який стоїть поряд із кремлівськими кібер- і хакерськими атаками", - сказав генерал Картер.

"Схожий підхід у Китаю, де Комуністична партія будує майбутнє масового шпигування за людьми на основі їхньої поведінки в інтернеті. Тому переглянемо оборонну і зовнішню політику, щоб Британія більше вкладала в кібернетичні можливості. Наша країна вже є на низькому рівні, порівняно з авторитарними суперниками. У британській армії існує підрозділ придушення пропаганди і дезінформації - 77-ма бригада. Але військові традиційно мовчать про розмах і масштаби діяльності. Джерела в міністерстві оборони кажуть, що розширення можливостей в галузі інформаційної війни не призведе до значного збільшення витрат. Армія частково потребує тіснішого обміну розвідданими та інформацією з союзниками", - додав Картер.

Улітку Лондон звинуватив хакерів, яких спонсорує Москва, в нападі на дослідні лабораторії в Британії, США і Канаді. Ті розробляють вакцини проти коронавірусу. Нападники хотіли вкрасти результати досліджень. У британській розвідці заявили, що кібератаки здійснила група APT29, пов'язана з ФСБ чи Службою зовнішньої розвідки Росії.

Зараз ви читаєте новину «Глава британських збройних сил: Росія поширює фейки про коронавірус через Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі