пʼятниця, 01 жовтня 2021 10:00

Газпром припинив постачання газу в Угорщину через Україну

Газпром припинив постачання газу в Угорщину через Україну
Укладений контракт Будапешта з Газпромом передбачає постачання Угорщині до 4,5 млрд куб. м газу на рік. Термін дії угоди – 15 років. Фото: УНІАН

Відсьогодні, 1 жовтня, російський концерн "Газпром" зупинив транзит природного газу в Угорщину через Україну.

Про це повідомила пресслужба ГТС України.

Заявки на транзит газу в Угорщину через Україну не надійшли, попри укладений контракт на весь газовий рік - з 1 жовтня 2021-го до 30 вересня 2022 року у розмірі 24,6 млн куб. м на добу.

"Угорщина протягом десятиліть отримувала газ через територію України. Українська сторона жодного разу не порушувала зобов'язань. До того ж український маршрут економічно вигідний, бо є найкоротшим шляхом постачання газу до Угорщини. Про це свідчать обсяги торгівлі між компаніями обох країн за останні роки", – зазначив гендиректор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон.

З 1 жовтня Газпром розпочав постачання газу в Угорщину через газопровід "Балканський потік" і трубопроводи Південно-Східної Європи, повідомили російські ЗМІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна відповість на "газовий" удар з боку Угорщини - Кулеба

"Балканський потік" є продовженням "Турецького потоку". Тож газ в Угорщину постачатиметься через Болгарію та Сербію.

За словами представників Газпрому, це гарантує надійну та стабільну постачу для Угорщини.

На думку Макогона, монополізація газових маршрутів Газпромом ставить питання конкурентності та прозорості газових ринків ЄС.

"Посилення домінантного положення одного гравця (Газпрому. - Gazeta.ua) та використання ним важелів впливу в очевидно політичних цілях на фоні шокувального зростання цін на газ в Європі має бути зупинене", - сказав він.

27 вересня 2021-го Угорщина підписала в Будапешті новий довготривалий контракт із російським Газпромом на постачання газу в обхід України. Українська сторона оскаржуватиме його через Європейську комісію.

Угорщина викликала посла України в Будапешт після "недружньої" реакції Києва на газовий контракт з РФ. Україна відреагувала дзеркально.

Єврокомісія перевірить наслідки газового контракту між Угорщиною та РФ.

Зараз ви читаєте новину «Газпром припинив постачання газу в Угорщину через Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі