середа, 23 березня 2022 18:35

Фінляндія не видасть "Росатому" ліцензію на побудову АЕС

Фінляндія не видасть "Росатому" ліцензію на побудову АЕС
Проєкт АЕС, який фінансує Росатом, не отримає ліцензії. Фото - Wikipedia

Міністр економічного розвитку Фінляндії Міка Лінтіля заявив про те, що проєкт АЕС "Ханхікві", у будівництві якої бере участь "Росатом", не отримає ліцензії.

Про це він сказав під час дискусії у парламенті, пише фінська державна телерадіокомпанія Yle.

Під час обговорення, депутат парламенту Харрі Харкімо запитав міністра, чому будівельні роботи продовжуються, хоча члени Кабміну неодноразово заявляли, що проєкт Fennovoima не отримає ліцензії.

За словами міністра в ситуації, коли великий власник майбутньої АЕС порушив усі пов'язані з ядерною енергетикою правила і насильно захопив атомну електростанцію в іноземної держави, ліцензію абсолютно неможливо видати.

Лінтіля також запитали, чи можна змінити постачальника реакторів для АЕС з російського на, наприклад, японського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рашисти розграбували лабораторію у Чорнобилі вартістю 6 мільйонів євро

Міністр зауважив на це, що рішення про продовження проєкту АЕС "Ханхіківі" або зміну постачальника приймаються власниками, але держава втрутиться на етапі розгляду заяви про видачу ліцензії.

"Коли розглядається питання про видачу ліцензії, на чільне місце ставляться спільні інтереси суспільства. У ситуації, коли у нас є великий власник, який порушив усі правила, так чи інакше пов'язані з ядерною енергетикою, та насильно захопив атомну електростанцію в іноземної держави, ліцензію абсолютно неможливо видати", - наголосив Лінтіля.

Найбільшим акціонером Fennovoima є російська держкомпанія "Росатом", яка також відповідає за виробництво російської ядерної зброї.

Президент Володимир Зеленський звернувся до японського парламенту. Глава держави закликав японців посилити санкційний тиск на Росію та заблокувати все майно росіян, які підтримують війну проти України. Зокрема Зеленський говорив про загрозу армії РФ для атомних станцій.

Зараз ви читаєте новину «Фінляндія не видасть "Росатому" ліцензію на побудову АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі