субота, 10 лютого 2024 13:35

Чому Путін заявляє про переговори: західні ЗМІ розкрили наміри диктатора

Чому Путін заявляє про переговори: західні ЗМІ розкрили наміри диктатора
Російський диктатор Володимир Путін знову заявив про готовність до переговорів щодо війни в Україні. Фото: скріншот

Попри те, що російський диктатор Володимир Путін вкотре заявив про нібито готовність до переговорів щодо припинення війни в Україні, його справжні плани виключають будь-які перемовини у найближі кілька місяців.

Заклик до нібито переговорів прозвучав від Путіна під час двогодинного інтерв'ю з американським пропагандистом Такером Карлсоном, пише The New York Times.

Диктатор вкотре заявив, що готовий врегулювати конфлікт дипломатичним шляхом.

"Ми готові вести переговори. Ви повинні закликати нинішнє українське керівництво зупинитися і сісти за стіл переговорів", - сказав Путін.

Видання нагадує, що він уже не вперше висловлює готовність вести переговори, але західні офіційні особи вже давно скептично ставляться до його намірів. На думку аналітиків, оскільки це було перше інтерв'ю Путіна з американським журналістом після вторгнення, його заклик до переговорів має додатковий резонанс.

Американські та українські офіційні особи кажуть, що найкраще, на що може сподіватися українська армія в наступному році, особливо без додаткової американської допомоги, це утримати свої поточні позиції. При цьому американські чиновники заявляють, що вони не бажають тиснути на президента України Володимира Зеленського, щоб той йшов на переговори з Путіним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії Путіна звинуватили у реабілітації нацизму

"Як ми, так і президент Зеленський неодноразово говорили, що ми віримо, що ця війна закінчиться шляхом переговорів. Попри слова Путіна, ми не бачили жодних дій, які б вказували на те, що він зацікавлений у припиненні цієї війни. Якби ці слова були правдою, то він би вивів свої сили і припинив безперервні атаки на Україну", - сказав представик Ради національної безпеки США.

Раніше американські чиновники заявляли, що Путін не має наміру вести серйозні переговори до закінчення президентських виборів у США в листопаді. За їхніми словами, Путін хоче побачити, чи повернеться Дональд Трамп у Білий дім. Ймовірно, диктатор очікує, що Трамп запропонує йому більш лояльні умови щодо України.

Американські офіційні особи наполягають, що попри надання допомоги Києву на понад $75 млрд, Вашингтон не має права диктувати, чи брати участь Україні у мирних переговорах і на яких умовах.

Багато аналітиків також скептично поставилися до намірів Путіна щодо переговорів. Так, Сергій Радченко, історик Росії зі Школи перспективних міжнародних досліджень Джона Гопкінса, сказав, що диктатору не варто довіряти.

За його словами, Путін, можливо, намагається реалізувати так званий "мирний наступ". Це нещирий тактичний хід, мета якого полягала в тому, щоб "показати розумне обличчя зовнішньому світу".

Деякі західні чиновники вважають, що Путін також може грати на внутрішню аудиторію, коли говорить про припинення війни шляхом переговорів. Адже опитування в РФ показали, що росіяни хочуть врегулювання конфлікту, який руйнує їхню економіку та спричинив сотні тисяч жертв.

Окрім того, розмови про мир можуть принести Путіну прихильність серед країн так званого глобального півдня - країн Південної Америки, Азії та Африки, включаючи Індію та Південну Африку. Більшість із цих країн постраждали від підвищення цін на енергоносії та продукти харчування, спричинених війною.

Видання звертає увагу, що окремо Путін заговорив про те, що США більше не повинні допомагати Україні. Він повторив наративи республікаців, наголосивши, що в США є проблеми з кордоном та мігрантами.

Радченко вважає, що Путін може бути готовий піти на деякі несподівані поступки для мирної угоди, а потім використає це як основу або для подальшої агресії проти України, або як важіль впливу, щоб нав'язати Києву бажаний уряд.

Російський аналітик корпорації RAND Самуель Чарап, сказав, що Путін весь час блефував щодо переговорів. Але експерт зауважив, що варто залучити Кремль, щоб визначити фактичні вимоги Путіна.

За словами Чарапа, Путін не сказав Карлсону, що у нього є передумови для переговорів, такі як відставка уряду Зеленського. Аналітик зазначив, що Росія та Україна вже ведуть переговори з низки питань, зокрема щодо обміну військовополоненими та українського експорту з чорноморських портів.

"Аналітики та західні офіційні особи кажуть, що основною перешкодою для потенційних переговорів є небажання українського суспільства йти на компроміс із загарбником, який вчинив звірства в їхній країні", - пише видання.

"Зеленський стурбований внутрішньополітичними наслідками застосування іншої тактики", - додав Чарап.

Інтерв'ю російського диктатора Володимира Путіна американському пропагандисту Такеру Карлсону не було розраховане на російську аудиторію. Кремль хоче створити інформаційні ефекти та істерику на Заході. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Кремль зосередився на тому, щоб представити інтерв'ю як надзвичайно успішну та популярну спробу Росії сформувати інформаційне середовище на Заході. В РФ стверджують, що інтерв'ю продемонструвало, нібито Путін є впливовим світовим лідером.

Зараз ви читаєте новину «Чому Путін заявляє про переговори: західні ЗМІ розкрили наміри диктатора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі