пʼятниця, 07 квітня 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Червоні лінії" Путіна не більше, ніж блеф: що пише світова преса
7

У соцмережі потрапили американські документи щодо підготовки України до весняного контрнаступу. Частину змінено росіянами для дезінформації. Частина виглядає як справжні – про постачання зброї та чисельність військ, які готуються. Це найбільший успіх російської розвідки. Він може внести розбіжності між Україною та США щодо обміну розвідданими. Українці та Захід розкрили блеф Кремля, переступаючи усі "червоні лінії" РФ, і розуміючи, що за це нічого не буде. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Витік інформації про військові плани України викликав розслідування в Пентагоні", The New York Times, США

Цього тижня в соцмережах опублікували секретні військові документи, в яких детально описано секретні плани США і НАТО щодо нарощування українських збройних сил перед запланованим наступом. Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком.

Військові аналітики кажуть, що документи були змінені в деяких частинах, порівняно з їхнім первісним форматом, завищуючи американські оцінки загиблих на війні українців та занижуючи оцінки загиблих росіян.

За словами аналітиків, зміни можуть вказувати на спроби Москви дезінформувати. Але розкриття в оригінальних документах, які представлені у вигляді фотографій графіків очікуваних поставок зброї, чисельності військ, батальйонів та інших планів - серйозні порушення американської розвідки у їхній спробі допомогти Україні.

Автор: NYT
  У документах немає планів бойових дій, але вони дають уявлення про погляд американців та українців, станом на 1 березня, на те, що може знадобитися українським військам для весняної кампанії
У документах немає планів бойових дій, але вони дають уявлення про погляд американців та українців, станом на 1 березня, на те, що може знадобитися українським військам для весняної кампанії

У документах немає конкретних бойових планів. Наприклад, як, коли і де Україна має намір розпочати наступ, який, за словами американських офіційних осіб, ймовірно відбудеться наступного місяця. Оскільки документи п'ятитижневої давності, вони дають уявлення про уявлення американців та українців, станом на 1 березня, що може знадобитися ЗСУ для контрнаступу.

Для тренованого ока російського військового планувальника, польового генерала чи аналітика розвідки ці документи пропонують багато привабливих підказок та ідей. У документах згадується рівень затрат снарядів HIMARS. Вони можуть завдавати ударів по таким цілям, як склади боєприпасів, інфраструктура і накопичення військ РФ, із великої відстані. Пентагон публічно не заявляв, як швидко українські війська використовують боєприпаси для HIMARS, а документи дають таку відповідають.

Аналітики заявили, що важко оцінити вплив розкриття документів на бойові дії на передовий зараз та найближчими місяцями. Власний недавній наступ Росії майже не досягнув якихось видимих результатів. Західні аналітики сперечаються, чи здатні російські військові, зазнавши приголомшливих втрат, організувати ще один наступ чи відбити український.

Незалежно, чи справжні документи чи ні, люди повинні бути обережні з усім, що публікується з російських джерел

"Незалежно, чи справжні документи чи ні, люди повинні бути обережні з усім, що публікується з російських джерел", - сказав директор з російських досліджень дослідницького інституту CNA Майкл Кофман.

Наприклад, на одному зі слайдів говорилося, що загинули 16-17,5 тис. російських солдатів, а Україна втратила 71,5 тис. військових. Пентагон та інші аналітики підрахували, що Росія зазнала значно більше втрат - близько 200 тис. убитих та поранених, а Україна втратила понад 100 тис. убитих та поранених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

Але, за словами аналітиків, деякі частини документів схожі на справжні та дадуть Росії цінну інформацію – графіки постачання зброї та військ, кількість українських військ та інші військові деталі.

Документ із грифом "Цілком таємно" пропонує "Статус конфлікту станом на 1 березня". У той день українські офіційні особи були на американській базі у Вайсбадені, Німеччина, для проведення військових ігор, а на день пізніше голова Об'єднаного комітету начальників штабів, генерал Марк Міллі, та верховний головнокомандувач Об'єднаних сил НАТО в Європі, генерал Крістофер Каволі, відвідали їх.

Автор: East News
  Постачання зброї з США до польського аеропорту Ряшів
Постачання зброї з США до польського аеропорту Ряшів

В іншому документі є стовпці, в яких перераховані українські військові частини, обладнання та навчання, а також розклади постачань на січень-квітень. Документ містить коротку інформацію про 12 бойових бригад, які збираються. Дев'ять із них, мабуть, проходять підготовку і постачаються США та іншими союзниками по НАТО. У документах йдеться, що шість із цих дев'яти бригад будуть готові до 31 березня, а решта до 30 квітня. За словами аналітиків, в українській бригаді 4-5 тисяч солдатів.

У документі йдеться, що час постачання зброї вплине на навчання та готовність, щоб укластися у строки. У документі йдеться, що для дев'яти бригад потрібно понад 250 танків та понад 350 бронемашин.

Те, що документи змогли потрапити в руки російських чиновників - великий успіх Москви. Поки що Росія, здавалося, відставала від США у зборі розвідданих в Україні.

Автор: East News
  Постачання зброї з США до польського аеропорту Ряшів
Постачання зброї з США до польського аеропорту Ряшів

Цей витік - перший прорив російської розвідки, оприлюднений з початку війни. Протягом усієї війни Штати давали Україні інформацію про командні пункти, склади боєприпасів та інші ключові вузли росіян. Така оперативна розвідка дозволила українцям цілитися, вбивати високих генералів і змушувати перекидати боєприпаси далі від лінії фронту, хоча офіційні особи США кажуть, що Україна відіграла вирішальну роль у плануванні та проведенні цих ударів.

На початку війни українці не наважувалися ділитися планами бойових дій зі США, боючись витоків. Минулого літа представники американської розвідки заявляли, що часто краще розуміють військові плани Росії, ніж України. Такий витік розвідданих зашкодить обміну даними між Україною та Штатами.

"Всі "червоні лінії" Путіна пройдені. І нічого", Bild, Німеччина

Агресивна війна РФ проти України триває майже 14 місяців. За цей час кремлівський диктатор Володимир Путін, 70 років, не раз називав "червоні лінії", у разі порушення яких будуть "відповідні заходи".

Це викликало занепокоєння канцлера Олафа Шольца, 64 роки, та інших голів західних країн. Заходи Путіна можуть означати загальну мобілізацію, використання всіх звичайних російських озброєнь в Україні або розширення війни на такі країни, як Білорусь, Грузія або Молдова. Або навіть напад на країну НАТО, застосування ядерної зброї проти України чи її країн-партнерів.

Усі кремлівські "червоні лінії" зникли так само швидко, як з'явилися. Росія не виконала жодної погрози

Тепер ясно, що всі кремлівські "червоні лінії" зникли так само швидко, як і були названі Путіним. Росія не виконала жодної з погроз. Це при тому, що Україна тепер завдає ударів навіть по населених пунктах у самій Росії!

Ще до початку війни РФ застерігала Захід від відправки зброї в Україну. Це справило враження на Шольца та інших європейців. Лише кілька країн дали Україні легке оборонне озброєння, включаючи США, країни Балтії, Канаду та Польщу.

Автор: East News
  Путін, грізний самодержавний правитель, оголив слабкості Росії
Путін, грізний самодержавний правитель, оголив слабкості Росії

У лютому 2022 року Німеччина змінила політику. Наслідків не було ніяких, крім відключення і так призупиненої подачі газу в ФРН.

Незабаром після нападу РФ закликала Україну до беззастережної капітуляції. Київ відмовився і натомість продовжував щосили боротися. Тут Москва теж погрожувала розгорнути всю силу своєї армії. Через чотири тижні, зазнавши поразки, вони відійшли з півночі України та передмість Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

Влітку 2022 року, після нових поставок західної зброї, були нові погрози. Але нічого не сталося. Чим більше Захід постачав, тим більш пригніченою ставала Москва.

Донедавна табу залишалися західні танки. Причина – погроза РФ ескалації насильства за межі України. Російські пропагандисти також голосно обговорювали напад на лінії постачань у країнах НАТО. Танкову "червону лінію" перетнули понад десяток країн у січні 2023 року без жодних суттєвих наслідків зі сторони Росії.

Кілька місяців тому Україна перетнула найважливішу з "червоних ліній" - "атаки на Росію", викривши черговий путінський блеф

Кілька місяців тому Україна також перетнула найважливішу з усіх "червоних ліній" - "атаки на Росію", викривши черговий путінський блеф.

У жовтні 2022 року, ймовірно, саме Київ здійснив атаку на Кримський міст. До листопада було звільнено територію у Харківській та Херсонській областях. А з осені майже кожен день у містах РФ відбуваються вибухи. Деякі з них далі від кордону з Україною, ніж Москва. Причина – можливі удари українських дронів по військових і нафтогазових об'єктах, базах ВПС та інших важливих для війни цілях. І знову нічого у відповідь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай може затягувати війну в Україні", - Юрій Пойта

Захід теж розкусив блеф Путіна. З березня щотижня в Україну прибувають десятки західних танків та БМП. До літа їх має бути 500. Їх Київ має використати, щоб завдати російській армії останній вирішальний удар. Дедалі більша кількість країн вже не виключає повністю навіть винищувачі, радянського та західного типу.

Розвиток ситуації показує – російські "червоні лінії" йдуть у пісок і старіють, як тільки їх перетинають.

Теоретично у путінської армії є потенціал для масової ескалації. Зокрема, за допомогою ядерної зброї. Але чудово розуміючи, що це також знищить його багатство та владу, Путін ухиляється від подальшої ескалації. Навіть якщо їхній перехід веде Росію до поразки у війні.

"Ізраїль наніс авіаудари по Лівану та Сектору Газа після "найпотужнішого ракетного залпу з 2006 року", The Guardian, Велика Британія

Ізраїльські літаки завдали ударів по об'єктах у Лівані та Секторі Газі вранці в п'ятницю як помсту за ракетні обстріли, в яких звинувачують ісламістське угруповання ХАМАС.

Ізраїль заявив, що його літаки вразили цілі, включаючи тунелі та об'єкти з виробництва зброї ХАМАС у Газі. ЦАХАЛ також завдав ударів по Лівану, вразивши "об'єкти терористичної інфраструктури ХАМАС".

Автор: Getty Images
  Вибухи в Газі, коли ізраїльська армія завдає авіаударів
Вибухи в Газі, коли ізраїльська армія завдає авіаударів

Сплеск насильства під час священного для мусульман місяця Рамадан та початку єврейського свята Песах викликали побоювання щодо ширшої пожежі у регіоні.

Останній спалах пішов за великим рейдом ізраїльської поліції в мечеті Аль-Акса в Єрусалимі напередодні, під час якого 12 людей поранили і понад 350 заарештували. Цей рейд викликав ракетний обстріл із Сектору Газа, на що Ізраїль відповів авіаударами по військових об'єктах ХАМАС.

Автор: East News
  Ізраїльські удари по Сектору Газа
Ізраїльські удари по Сектору Газа

Храмова гора в Єрусалимі, відома мусульманам як Аль-Акса, священна для євреїв та мусульман. Вона регулярно стає ареною насильства. Збіг Рамадану та Песаха в цьому році посилив напруженість.

Події в Єрусалимі та перестрілки "око за око" посилюють і так напружену політичну атмосферу в Ізраїлі. У країні протести проти планів уряду обмежити повноваження Верховного суду. У них брала участь велика кількість військових резервістів.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що президент Володимир Зеленський з офіційним візитом відвідав Варшаву. Візит - можливість обговорити двосторонні відносини, питання безпеки, економічної співпраці, повоєнних відносин та історичної політики двох країн. Члени НАТО дали Україні майже 150 млрд. євро допомоги. Зокрема, 65 млрд євро на військові потреби. Після вступу Фінляндії в НАТО Україна наполягає на майбутньому в Альянсі. Але в Брюсселі наразі готові говорити радше про більшу допомогу Києву, ніж про конкретні перспективи вступу.

Зараз ви читаєте новину «"Червоні лінії" Путіна не більше, ніж блеф: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі