вівторок, 25 травня 2021 20:23

Білорусь перетворилася на концтабір — опозиціонерка

Автор: Сергій Старостенко
  Альона Васильєва: "Найближчим часом протести не переможуть"
Альона Васильєва: "Найближчим часом протести не переможуть"

Повідомлення про те, що білоруська опозиція готувала збройний переворот і планувала вбити Лукашенка – брехня. Все це вигадано для того, щоб іще більше посилити авторитарний режим у Білорусі. Більшість білорусів не бачать альтернативи Лукашенку і готові змінити його на Путіна.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповіла білоруська опозиціонерка, політемігрантка Альона Васильєва.

"Те, що показують на ОНТ (білоруське державне "Загальнонаціональне телебачення". – Gazeta.ua) про білоруську опозицію – вигадки. Сама була в одному з подібних фільмів узимку. Правди там нема від слова "зовсім". Ніколи не дізнаємося, що ж було насправді. Чимала кількість білорусів мріє про змову проти Лукашенка і може її поміж собою обговорювати. Це робиться для закручування гайок. Терор зараз дуже сильний. Країна перетворилася на концтабір. Лукашенко традиційно арештовує відомих і торгується із Заходом за зняття санкцій. Це триває двадцять років. Микола Автухович (білоруський підприємець і активіст. – Gazeta.ua) зараз сидить у справі тероризму. Так само його саджали у 2010-му. Потім міжнародні організації, переглянувши всі судові процеси, визнали його "в'язнем совісті".

Протести починалися як наслідок російської гібридної війни і не заточувалися на перемогу, наголошує вона.

"У середовищі, що виводило людей на протести, немає жодного національно орієнтованого лідера. Тихановська, Цепкало, Бабарико – не знали, чий Крим, і вважали Путіна "мудрим політиком". Не думаю, що хтось мав ілюзії, ніби Лукашенка можна перемогти квіточками і кульками. Але коли істинні опозиціонери закликали організувати Майдан, нас освистували, називали провокаторами. Все було зроблено, щоб зачистити протестний потенціал та підштовхнути Лукашенка до підписання документів щодо інтеграції з Росією. Лукашенко прогнозований – більш ніж 20 років робить те, що й зараз. Мало людей виходить – придушує помірно. Багато – придавлює сильно. Дуже багато – допомагає придушувати Росія. Після цього деякий час прогинається під Москву, але щоразу з почуття самозбереження намагається викрутитись. Якщо надалі пручатиметься, Путін може його змінити. Нещодавно радник Тихановської заявив у інтерв'ю, що Путін може втомитися від непередбачуваності Лукашенка і зробить ставку на більш прогнозованих. Після цього лишається тільки вийти з російським прапором. Тому найближчим часом протести не переможуть".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко готовий розмістити в Білорусі озброєні російські літаки

У протестувальників був шанс перемогти у перших числах серпня минулого року, вважає Альона Васильєва.

"Тоді на вулиці вийшли 300-400 тисяч людей – дуже багато для Мінська. Лукашенко був розгублений. Навіть Москва не очікувала такого сплеску. Але протестувальники лише пройшли вулицями й не поставили табір.
Середньостатистичний білорус просочений російською пропагандою. Треба пройти період самоусвідомлення як нації, коли прийде розуміння, що головний ворог – Росія, а Лукашенко – лише наслідок. А більшість готові були змінити Лукашенка на Путіна".

Повне інтерв'ю з Альоною Васильєвою читайте в журналі "Країна"

Комітет держбезпеки Білорусі направив в Україну, США і Литву запити на видачу осіб, підозрюваних у "справі про спробу державного перевороту" в республіці. Глава КДБ Білорусі не назвав кількість і дані запитуваних людей, але підкреслив, що в запитах "вказано всі подробиці, зазначено все, що необхідно з'ясувати на території цих держав вичерпно".

Зараз ви читаєте новину «Білорусь перетворилася на концтабір — опозиціонерка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі