вівторок, 18 жовтня 2022 18:12

Спецтема: Війна Росії проти України

"Як заздалегідь виявити російську ядерну атаку" – що про нас пише світова преса
5

Якщо президент РФ Володимир Путін вирішить використати тактичну ядерну зброю проти України, то західні держави побачать її переміщення зі сховищ до літаків чи кораблів. Але Росія може спробувати таємно перевести одну чи дві боєголовки у звичайних вантажівках.

Нова тактика росіян – атакувати Україну роєм дешевих іранських дронів-камікадзе, щоб послабити ППО. Також Тегеран продає Росії крилаті ракети, які можуть стріляти на 300–700 км.

Ці два твердження – частина з того, що про нас писали світові ЗМІ. Публікуємо найцікавіші уривки.

"Як виявити неминучу російську ядерну атаку", The Economist, Велика Британія

17 жовтня НАТО розпочало двотижневі ядерні навчання в Бельгії "Стійкий полудень". Пізніше цього місяця Альянс очікує, що Росія проведе свої ядерні навчання "Грім" вдруге цьогоріч. У "Стійкому полудні" беруть участь 60 літаків 14 союзників. Зокрема бомбардувальники B-52, які прилетіли зі США.

Це "рутинні тренування, які повторюються", і "не пов'язані з війною в Україні", стверджують у НАТО. І все таки контекст далекий від рутини. Цього тижня Альянс практикуватиме ядерні удари під час великої європейської війни, що, як побоюються деякі аналітики, може призвести до ядерної ескалації.

Ризики ядерного удару не є великими. Проте що більше російські сили відступають в Україні, то більше побоювань, що Путін застосує її

Ризики такого сценарію, як і раніше, не є великими. Проте що більше російські сили відступають в Україні, то більше побоювань, що Путін застосує ядерну зброю проти країни, якій він час від часу погрожував. Як сказав президент Джо Байден, світ зіткнувся з найбільшою загрозою Армагеддону з часів кубинської ракетної кризи 1962 року.

На початку війни Америка відклала випробування пуску міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III, побоюючись, що це можна вважатися ескалацією. З того часу настрій погіршився, оскільки Захід вважає за необхідне попередити Росію про "катастрофічні" наслідки, які настануть у разі, якщо вона застосує ядерну зброю.

Генсек НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що скасувати "Стійкий полудень" було б проявом слабкості. Для Ганса Крістенсена з аналітичного центру "Федерації американських учених" ситуація – "хрестоматійний приклад" ескалації, у якій обидві сторони хочуть показати, що вони серйозно ставляться до стримування і не можуть спуститися вниз, побоюючись здатися слабкими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "США й союзники готують нас до нових російських атак" – Михайло Жирохов

Чи матиме світ якесь попередження, якщо Путін перейде ядерну межу? Напевно, кажуть західні розвідки. Судячи з передбачення російського вторгнення, вони, здається, добре розуміються на ухваленні рішень у Кремлі. Щодо супутників та інших технічних засобів, тут багато залежатиме від того, яку зброю Москва вирішить застосувати.

Російські й американські арсенали "стратегічних" озброєнь великої дальності перебувають під пильним наглядом відповідно до нового договору про "Стратегічні наступальні озброєння", який обмежує кожну сторону 1550 розгорнутими боєголовками на ракетах, бомбардувальниках і підводних човнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми підірвали фундамент російських сил" – Іван Ступак

Погано те, що багато з них перебувають у стані підвищеної готовності й можуть бути запущені без попередження. Супутники й наземні радари виявлятимуть і відстежуватимуть балістичні ракети лише після того, як їх запустять. Низьколітні крилаті ракети було б найважче виявити. Однак використання цієї зброї малоймовірне, бо воно пов'язане зі значно вищим ризиком спровокувати війну з НАТО, враховуючи, що її можна прийняти за напад на Захід. Альянс уважно стежитиме за навчаннями "Грім", які в минулому включали випробування міжконтинентальних балістичних ракет з підводних човнів.

Імовірніший варіант – обмежений ядерний удар з використанням одного або кількох з 2000 російських "тактичних" видів зброї, які зазвичай мають меншу вибухову потужність і меншу дальність дії. НАТО у Європі також зберігає близько 100 одиниць такої зброї.

Російські тактичні боєголовки зберігають у десятках сховищ окремо від літаків і ракет, які потрібні для їх доправлення. Переміщення можна буде виявити супутниками та іншими засобами

Російські тактичні боєголовки зберігають у кількох десятках сховищ окремо від літаків і ракет, які потрібні для їх доправлення. Переміщення з місць зберігання, імовірно, можна буде виявити за допомогою супутників та інших засобів. Боєголовки перевозитимуть поїздом або вантажівкою під охороною елітних підрозділів 12-го Головного управління армії РФ, який відповідає за технічне обслуговування боєголовок, у супроводі пожежних машин і спеціальних евакуаційних машин. Військові частини, які використовуватимуть цю зброю, також можуть виявити незвичайну активність. Все це, ймовірно, викликало б інтенсивнішу електронну балаканину.

Західні країни знають, які очевидні ознаки такого сценарію, бо після закінчення холодної війни вони десятиліттями працювали з Росією над підвищенням безпеки її ядерного арсеналу в рамках програми "Спільного зменшення загроз" CTR. Деяке російське спеціалізоване обладнання та процедури були розроблені за допомогою західних експертів.

Для обмеженої тактичної демонстрації Росія могла б витягнути одну або дві боєголовки і сховати у звичайних вантажівках. Відстежити такий рух малоймовірно

Вільям Мун, ветеран CTR, каже, що великий рух боєголовок буде майже напевно виявлено. Але для обмеженої тактичної демонстрації Росія могла б витягнути одну чи дві боєголовки та сховати у звичайних вантажівках. За його словами, виявлення такого руху було б малоймовірним.

Павло Подвиг з Інституту досліджень у галузі роззброєння ООН, аналітичного центру в Женеві, зазначає, що тактичну ядерну зброю, встановлену на мобільних пускових установках і сховану в лісі, буде важко знайти. Але "Росія не знатиме, чи стежать за нею. Вона ніколи не матиме впевненості".

Джеймс Ектон з Фонду Карнеґі стверджує, що приховування переміщення боєголовок суперечило б меті Росії: "Путін хотів би, щоб ми знали, що він готується до застосування ядерної зброї. Він хотів би загрожувати її застосуванням і домагатися поступок, ніж застосовувати насправді".

"Дрони-камікадзе – це лише початок", Die Welt, Німеччина

У понеділок у Києві знову завили сирени. Росія атакувала центр столиці, як і тижнем раніше. Цього разу сирени попереджали не про російські крилаті або балістичні ракети, а про дрони-камікадзе, які заявили про себе гучним гуркотом своїх двигунів.

З відео й фото видно, що атаку здійснили з використанням дронів. Відомо про не менш як чотири влучання у центрі міста. Зруйновано будинок, загинули щонайменше три особи, вдалося врятувати 19.

Автор: East News
  Іранський дрон-камікадзе Shahed у небі над Києвом
Іранський дрон-камікадзе Shahed у небі над Києвом

На відміну від лояльних до путінського режиму Telegram-каналів, які святкують напад "пташок" на Київ, міноборони РФ мовчить про дрони, які російська армія використовує проти цілей в Україні з вересня.

Це дрони родом з Ірану, де вони мають позначення Shahed-136. Росія імпортувала 1000 таких з Ірану з кінця серпня. Тегеран також надав важкі моделі Mohajer-6. На початку вересня Вашингтон вніс до списку санкцій три компанії, які займаються виробництвом цих безпілотників.

Автор: East News
  Поліцейський намагається збити дрон-камікадзе Shahed
Поліцейський намагається збити дрон-камікадзе Shahed

Дрон Shahed-136 має просту конструкцію. Це так зване трикутне крило з приводом пропелера в задній частині. Крило має розмах 2,5 м. Заряд вибухової речовини масою трохи більш як 40 кг розташований у передній частині. Дальність польоту має становити максимум 2500 км, максимальна швидкість – 185 км/год.

Безпілотник Shahed-136 – не високотехнологічна зброя, але має одну неоціненну перевагу перед балістичними і крилатими ракетами, які Росія застосувала проти Києва минулого тижня – він дешевий. Дрон коштує лише близько $20 тис. Для порівняння, російська крилата ракета "Калібр" летить щонайменше вп'ятеро швидше, несе набагато більший заряд вибухової речовини, але коштує близько $1 млн. Різниця в 50 разів.

З роєм дешевих іранських дронів ППО України змушена витрачати дорогі зенітні ракети, призначені для збивання крилатих ракет, по малорозмірних і набагато менш смертоносних цілях

З дешевими дронами Росія не може завдати таких же збитків, як з балістичними й крилатими ракетами. Але їхня низька ціна дозволяє використовувати нову тактику – з роєм цих безпілотників ППО України змушена витрачати свої дорогі зенітні ракети, призначені для збивання літаків або крилатих ракет, по малорозмірним і значно менш смертоносним цілями.

Водночас невеликі безпілотники набагато складніше виявити для радіолокаційних систем батарей ППО, ніж більші цілі, у тому числі через малу висоту.

Це, своєю чергою, робить дрони-камікадзе вразливими – їх часто можна побачити неозброєним оком, а іноді й збити з ручної вогнепальної зброї через малу швидкість польоту, а ще краще для цього підходять великокаліберні кулемети.

Автор: East News
  Наслідки удару дрону-камікадзе у Києві. Жертвами атаки стали шестеро людей
Наслідки удару дрону-камікадзе у Києві. Жертвами атаки стали шестеро людей

За словами секретаря Ради безпеки України Олексія Данілова, показники ППО України в боротьбі з Shahed хороші. Зазвичай збивають 85% – 90% дронів, але деяким все таки вдалося пройти зенітний екран. З 28 безпілотників, які атакували Київ у понеділок, 23 збили.

За оцінками спецслужб США, імпорт Shahed-136 може бути лише початком. Іран готується до постачання балістичних ракет у Росію – Fateh-110 і Zolfaghar. Це ракети малої дальності на 300–700 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Росії ухилення від мобілізації сягатиме катастрофічних масштабів" – Кирило Михайлов

Упродовж кількох тижнів Тегеран заперечував постачання зброї російській армії. Глава МЗС Ірану Хосейн Амірабдоллахян заявив, що Іран не надавав і не надаватиме зброю для війни в Україні. Проте для Києва постачання зброї з Ірану було достатньою причиною, щоб обмежити дипломатичні відносини – у посла Тегерана відкликали акредитацію, а кількість працівників іранського посольства скоротили.

В минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що в російських великих містах чоловіків хапають без розбору на вулицях, щоб мобілізувати і непідготовлених кидають на фронт, як гарматне м'ясо. Вони їдуть закордон, ховаються у селах, здаються в український полон чи повертаються у чорних пакетах. Як під постійним обстрілом, ризиком підриву АЕС та удару ядерною бомбою живе Запоріжжя. І сценарії поступтинської Росії.



Зараз ви читаєте новину «"Як заздалегідь виявити російську ядерну атаку" – що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі