вівторок, 02 січня 2024 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Як можна домовлятися з Гітлером? Як можна з Путіним?

Як можна домовлятися з Гітлером? Як можна з Путіним?
Путін – серійний брехун і вбивця / East News

Думки у виданні The Messenger професора політології в Університеті Рутгерса, США, Олександра Мотиля

Володимир Путін, нелегітимний президент Росії, заявив, що він би розглянув питання про припинення вогню у війні проти України. Деякі західні політики, аналітики та журналісти відгукнулися з інтересом і навіть ентузіазмом. Чому б не повірити Путіну і, цитуючи Джона Леннона, не дати миру шанс?

Звичайно, якщо у вас є час, щоб згаяти, обов'язково зробіть це. Але не чекайте від кровожерливого тирана Кремля нічого гідного серйозної уваги.

Зрештою, він серійний брехун, убивця, розпалювач війни і автор геноциду. Не кажучи вже про фашиста та імперіаліста, який прагне зруйнувати міжнародний порядок. Якщо думаєте, що можете укласти угоду з такою людиною, спробуйте, але не дивуйтеся, якщо він замість цього вдарить вас.

Реальність така, що жоден правильно мислячий народ не має довіряти Путіну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Корисно нагадати про разючу схожість Путіна з диктатором, який відмовився від двох етапів переговорів у 1938-1939 роках - Мюнхенського договору, який створив погану репутацію умиротворення, та радянсько-нацистського пакту про ненапад, який формалізував повну співпрацю СРСР з вбивчим режимом Адольфа Гітлера.

Не дивно, що різні політики та експерти зробили це порівняння, хоча з запізненням, майже через десять років після того, як українці почали називати російського фюрера "Путлером".

Історія підтверджує достовірність порівняння. І Веймарська Німеччина, і пострадянська Росія вийшли приниженими, озлобленими та збіднілими після системних катаклізмів - Першої світової війни у випадку Німеччини та розпаду СРСР у випадку Росії. Обидві країни пережили економічний безлад, повсюдне зубожіння, соціальну аномію та культурну плутанину, в яких зручно звинувачували демократів і демократію. В обох країнах в результаті махінацій еліт до влади прийшов демагогічний претендент, який негайно почав закручувати політичні свободи та демократичні інституції, водночас будуючи культ своєї особи та пропагандистський апарат, який обіцяв порятунок від приниження та повернення до величі. Обидва режими швидко перетворилися на авторитарні та фашистські.

Німеччина програла війну і на деякий час перетворилася на купу руїн. Росія програє війну і перетвориться на купу інституційних уламків

Далі була імперська експансія, виправдана реваншистськими термінами, спочатку її втілювали різними дипломатичними, економічними, культурними та політичними засобами, а потім залякуванням, силою та насильством. Обидва режими та обидва чоловіки демонізували іншу націю - євреї для Гітлера, українці для Путіна. Обидва розпочали війни, порушили договори, вчинили геноцид і перетворили свої країни на держави-ізгої. Обидва також завдали невимовної шкоди своїм країнам. Подивимося, чи будуть їх кінці теж ідентичними. Гітлер покінчив життя самогубством. Путін вчинив політичне самогубство на міжнародному рівні. Німеччина програла війну і на деякий час перетворилася на купу руїн. Росія програє війну і перетвориться на купу інституційних уламків.

Незалежно від того, як закінчиться час перебування Путіна на посаді, його спадщина буде масовою смертю та руйнуваннями. Як і Гітлер, він увійде в історію як людина, яка намагалася знищити Україну та Європу, але закінчила знищенням власної країни.

Якщо буде припинення вогню, Путін використає його, щоб переозброїтися, і врешті-решт повернеться на поле бою сильнішим

Якщо тільки наївні політики на Заході не вирішать, що переговори з ним зараз є єдиним способом покласти край війні та зупинити його експансіоністський потяг. Якби це було правдою! Сумна реальність полягає в тому, що, як не були можливими розмови з Гітлером, так само немає розмов із Путіним. Обидва поставили свою політичну кар'єру, своє політичне виживання та своє фізичне існування на ведення війни та вбивство свого етнічного ворога. Це означає, що якщо буде припинення вогню, Путін використає його, щоб зализати рани, переозброїтися, і продовжить наполягати на тому, що Україна не заслуговує на існування, і врешті-решт повернеться на поле бою сильнішим і впевненішим у собі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Чи справді можна розмовляти з кимось, хто живе в паралельному світі, керуючись етичним кодексом, який суперечить усьому, за що стоять Захід і Україна? Чи можна довіряти вродженому брехуну? Майте на увазі, що вторгнення Гітлера до Польщі, яке ознаменувало початок Другої світової війни, було офіційно оборонною акцією у відповідь на можливий напад "польських" спецназівців на німецьку радіовежу в прикордонному місті Гляйвіц. Так само Путін наполягає, що він ніколи не вторгався в Україну, а якраз навпаки, це українці вбивали росіян і планували вчинити геноцид, а у Путіна не було іншого вибору, як захищати Росію.

Українцям, наполягають "миротворці", варто спробувати помиритися. Якщо українці погоджуються, то мають наполягати на одній крихітній умові. Західні прихильники врегулювання шляхом переговорів повинні поставити на карту всі свої активи - будинки, машини, роботу та заощадження на знак впевненості, що Путін добросовісно вестиме переговори. Якщо він цього не зробить, вони втратять усе, навіть свої сорочки.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Як можна домовлятися з Гітлером? Як можна з Путіним?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі