субота, 29 вересня 2018 22:21

"Я підозрював що він шпик. Але діти любили його" - про Скрипаля видадуть книжку
12

Британський журналіст Марк Урбан 4 жовтня опублікує книжку під назвою Skripal Files. В ній розповість про життя подвійного агента Сергія Скрипаля, який постраждав від отрути "Новачок" 4 березня.

Gazeta.ua пропонує скорочену адаптовану перекладену версію статті-презентації книжки, яку Урбан опублікував на Daily Mail.

Скрипаль народився 1951-го у родині учасника Другої світової. Вступив до військового інженерного училища, потім вступив до лав радянської армії. Одружився на Людмилі і пішов в елітні повітряно-десантні війська. З його фігурою боксера і забіякуватою натурою він добре влаштувався, каже Урбан. Потім вивчився на розвідника. Брав участь у війні в Афганістані. Після неї пішов в ГРУ. Навчався, як вербувати агентів за кордоном. Швидко підіймався кар'єрними сходами. 1974-го народився син Сашко. Скрипаль з родиною переїхав в елітне передмістя Москви. 1984-го отримав перше завдання за кордоном. П'ять років працював аташе з питань спорту і культури в посольстві на Мальті.

Автор: Daily Mail
  Верхній ряд - Сергій, його дядько Юрій, батько Віктор і брат Валерій. Нижній ряд: тітка Алла, мати Сергія Олена, яка тримає Михайла, і двоюрідна сестра Наталя
Верхній ряд - Сергій, його дядько Юрій, батько Віктор і брат Валерій. Нижній ряд: тітка Алла, мати Сергія Олена, яка тримає Михайла, і двоюрідна сестра Наталя

"Його усміхненого сфотографували в елегантному костюмі для засмаги, коли проводив тренування з водного поло. Знімок був у місцевій газеті. А таємно Скрипаль відправляв шпиків дослідити правлячі кола острова, шукаючи високопосадовців, яких можна завербувати", - пише Урбан.

"Він часто проводив час із американськими моряками і льотчиками, які базувалися в Італії і прибували на острів відпочити. Разом сиділи, випивали. І почали зароджуватися сумніви - на чієму боці він хотів би бути, - продовжує. - 1989-го, коли закінчився термін його посади, родина Скрипалів повернулася в Радянський союз. Тепер з 4-річною Юлею на буксирі, у модному західному одязі і з дорогою електронною технікою. Коли радянський союз почав розвалюватися, Скрипаль все ще вважав себе вірним солдатом. Але відчував, що його зраджують Михайло Горбачов і Борис Єльцин".

Сергій Скрипаль із донькою Юлею у 1980 роках
Фото: Daily Mail
Скрипаль із матір'ю та батьком в Росії
Скрипаль на початку військової кар'єри
Скрипаль із дружиною Людмилою
Скрипаль поруч із матір'ю Оленою 2004-го - за кілька місяців до арешту

1992-го Сергій подав у відставку, але її відхилили. Надто багато офіцерів "стрибнули за борт". Запропонували відправити у посольство у Парижі, але посаду відібрав хтось із кращими зв'язками. Тож Скрипаля знову послали до Іспанії. Мав тримати зв'язок зі "сплячими" агентами і дати сигнал у випадку війни. Тож здав екзамен з іспанської і зайняв посаду секретаря з питань науки і техніки. Там його і вистежило британське МІ6.

Про Британію був дуже позитивної думки. Подобалось висловлювання, що дім англійця - його фортеця

Агент під іменем Річард Багнелл запрошував Скрипаля до затишних кафе. Вони пили там джин з тоніком, іспанське вино і зрештою бренді. Британець взяв всю родину ГРУ-шника із собою дивитися на фламенко і вручив подарунки Саші і Юлі.

"Я підозрював, що він міг бути шпиком. Але діти любили його", - зізнається Скрипаль.

"Якби він був із ЦРУ, мені було б не цікаво. Я не став би зраджувати батьківщині з ним. Але Велика Британія - це інша річ. Про неї я був дуже позитивної думки. І одна із причин висловлювання, що будинок англійця - його фортеця", - каже. Багнелл подарував йому розмальовану модель англійського заміського котеджа. Цей сувенір має велике значення для Скрипаля. Він возив його скрізь собою і зрештою поставив у вітальні у Солсбері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із Росії втік журналіст, який допомагав викрити Петрова і Боширова

"Сергію, - сказав одного дня Багнелл. - У мене є друг, який дійсно оцінить вашу інформацію про те, що дійсно відбувається всередині Росії. Він працює для британського уряду. Як ви думаєте, ви можете надати це для нас? Звісно, ми про вас потурбуємося", - пригадує Скрипаль. У нього уже була готова відповідь. Він любив Росію, але вона змінилася, на його думку, не на краще. І коли їхав до Іспанії, уже думав про життя за межами батьківщини.

Скрипаль отримав кодове ім'я Forthwith

Це була гра. Він мав торгувати інформацією за гроші. А йому б запропонували документи на випадок виходу з неї. Наступної зустрічі Скрипаль приніс лист, на якому розписав структуру російської військової розвідки. Так у Лондона вперше за 30 років з'явився агент ГРУ. Скрипаль отримав кодове ім'я Forthwith. Приносив інформацію про цю схему і про свої особисті зв'язки. З Багнеллом зустрічалися на спеціально знятій квартирі. За кожну зустріч отримував кілька тисяч доларів. Урбан пише, що після тривалих спробу зрозуміти ГРУ вони отримали уявлення про організацію на рівні чітких рухливих картинок технології "техніколор" (широко застосовувалась у Голлівуді з 1922 по 1955 роки. - Gazeta.ua).

1996-го Скрипаль повернувся до Москви. МІ6 були у захваті - близько до Кремля своя людина. Але Сергій остерігався виходити на зв'язок. Росія була в стані олігархічного хаосу при Єльцині. В цих умовах Скрипаль став одним із управлінців ГРУ. "Агент MI6 Forthwith тепер був пов'язаний зі справами всього концерну", - пише Урбан. Скрипаль мав інформацію, якою хотів би поділитися, бо знав, що за неї заплатять. Але використовувати агентів для передачі зведент в предметах було небезпечно. А якби короткохвильові радіо-станції чи шифрувальні пристрої знайшли у квартирі, то це означало б білет в один кінець в ГУЛАГ. Тому Скрипаль використав "невидимі" чорнила, якими писав на сторінках російських романів. Книжки передавала під час закордонних поїздок його дружина. Інформація допомогла виявити шпигунів у Британії. Їм надавали дезінформацію, яка надходила у Москву. Дружина не знала, що перевозить.

Зустрічалися у Іспанії, Італії, Португалії, Туреччині і на Мальті. Кожен раз Скрипаль отримував $3 тис.

Прихід до влади Володимира Путіна супроводжувався убивствами. Він швидко став директором ФСБ, прем'єром, а потім президентом Росії. Британські боси Скрипаля вирішили, що він має піти у відставку. 1999-го так і вчинив. Отримував копійкову пенсію. Працював підрядником, займався зносом будівель і був "рішалою" - використовував свої зв'язки для вирішення певних питань. Але у керівництва МІ6 ще були питання до попередніх його звітів.

"Він знав, що вони запитають. Мав цю інформацію, бо знав що шпигунам не варто видавати все відразу", - пише Урбан. 2000-го Скрипаль із дружиною вирушили на зимові канікули до Малаги, де їх чекав Бегналл. Там британець сказав, що переїжджає на нове місце роботи і познайомив Скрипаля із "Стівеном Джонсоном". Той відразу почав розпитувати про Путіна, який на посаді президента взяв ФСБ під свій особистий контроль.

"Я міг зустрітися з приятелями на вечірці і запитати, як там такий-то і такий-то. Мені казали - о, він скоро вирушить до Парижа. І я міг передати цю інформацію МІ6", - розповідає Скрипаль. З Джонсоном він зустрічався у Іспанії, Італії, Португалії, Туреччині і на Мальті у 2000-2004 роках. Кожен раз отримував $3 тис.

Після 11 вересня 2001 погляди заходу змінилися. Їм були цікаві джихадисти.

"Скрипаль був фантастичним агентом, але не в той час", - сказала Урбану неназвана людина в британіській розвідці. Але Москва навпаки, звернула увагу на колишнього ГРУ-шника.

Автор: Daily Mail
  Скрипаль поруч із матір'ю Оленою 2004-го - за кілька місяців до арешту
Скрипаль поруч із матір'ю Оленою 2004-го - за кілька місяців до арешту

Одного разу він зустрівся із Джонсоном у Турецьком Ізмірі. Британець попередив - в Іспанії викрили подвійного агента. Його доправили в Росію, посадили у військовий госпіталь. Там знайшли задушеним із кількома відрізаними пальцями. Списали на самогубство. Але відрізані пальці - це серйозне попередження, сказав Джонсон. Але Скрипаль був упевненим, що він невловимий. Повернувся до Москви. Юля пішла до школи і Сергій поринув у побут. Але насправді за ним велося стеження ще з Ізміра.

Колишній ГРУ-шник пішов у місцевий міліцейський відділок, щоб продовжити ліцензію на зберігання зброї. Як тільки зайшов, його скрутили люди у масках. Він не ризикнув нагадати, що він дисантник і боксер. Йому натягнули на голову мішок і посадили у міні-фургон.

2 березня цього року двоє російських розвідників прибули до Британії і скоїли замах на свого колишнього свого колегу Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Використали нервово-паралітичну отруту "Новачок". Привезли її у флаконі з-під парфумів. Боширов і Петров на російському пропагандистському телеканалі "Раша тудей" розповіли, що працюють фітнес-тренерами. До Великої Британії їздили як туристи.

Зараз ви читаєте новину «"Я підозрював що він шпик. Але діти любили його" - про Скрипаля видадуть книжку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі