четвер, 13 червня 2024 21:00

Україна і США підписали безпекову угоду

Україна і США підписали безпекову угоду
Президент США Джозеф Байден і президент України Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський і президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден підписали угоду між США та Україною з безпеки, розраховану на 10 років.

Про це повідомило агентство Reuters.

Угода, підписана на полях саміту "Групи семи" в Італії, має стати кроком на шляху до "майбутнього членства України в НАТО" і підтверджує підтримку США України у захисті суверенітету й територіальної цілісності.

"Для забезпечення безпеки України обидві сторони визнають, що Україна потребує значної військової сили, потужного потенціалу та постійних інвестицій у свою оборонно-промислову базу, які б відповідали стандартам Північноатлантичного Альянсу", - йдеться в тексті договору.

Закріплений намір США надавати довгострокову матеріальну, навчальну і консультативну, технічну, розвідувальну, безпекову, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для "розвитку українських сил безпеки і оборони, здатних захистити суверенну, незалежну, демократичну Україну і стримати майбутню агресію".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина оголосила гарні новини з "Рамштайну"

У разі збройного нападу на Україну або загрози такого нападу американські та українські посадовці, згідно з угодою, зустрінуться протягом 24 годин, щоб проконсультуватися і визначити, які додаткові оборонні потреби потрібні Україні.

Минулого місяця до України приїжджав держсекретар США Ентоні Блінкен. Повідомив про додаткові $2 млрд військового фінансування.

У квітні Палата представників Конгресу США схвалила допомогу Україні. Згодом за допомогу проголосував Сенат. Президент США Джозеф Байден підписав закон, який передбачає виділення $60,8 млрд для допомоги Україні.

Зараз ви читаєте новину «Україна і США підписали безпекову угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі