пʼятниця, 19 серпня 2011 07:15

Від переляку равлик свистить

Автор: фото: Наталія Бондар
  Равлики дуже люблять купатися. Але лише в теплій воді, від гарячої вони гинуть
Равлики дуже люблять купатися. Але лише в теплій воді, від гарячої вони гинуть

50-річний Іван Різник з міста Гадяч на Полтавщині розводить гігантських равликів-ахатинів. Тримає тварин у 40-літровому акваріумі.

Вони виростають до 20 см. Мають чотири вусики. На двох з них є чорні цятки — це очі. Усі органи — всередині мушлі.

Равлики легко звикають до господарів, повзають по руках. Коли лякаються, свистять.

— Разом з онуками годинами спостерігаю за їхнім рухом по стінках акваріума. Хто бачить уперше, не можуть відірвати погляду від хвилі, яка утворюється м'язами на нозі равлика, — каже Іван Різник.

Ахатини не спричиняють алергії. Їх не потрібно вигулювати, можна брати в дорогу.

— Вони легко переносять відсутність господаря вдома навіть протягом місяця. Можуть впасти у сплячку на рік, закрившись плівкою.

Харків'янин Дмитро Марков розводить равликів-ахатинів п'ять років. Купує різні види за кордоном. Створив сайт, присвячений їм. Продає по 10–550 грн:

— Ціна залежить від того, наскільки рідкісний вид. Статевозрілими равлики стають у 5–9 місяців. Вони гермафродити, мають чоловічі й жіночі статеві органи одночасно. Більший за розміром равлик стає самкою, менший самцем. Праворуч на щоці має невелику ґульку, у ній статевий орган. Коли самка готова до розмноження, то ґуля біліє. Один з равликів заповзає на панцир другого. Якщо той відповідає взаємністю, то відкидає голову. Потім вони разом качають головами і спарюються. На останньому тижні вагітності можна побачити сформовані яйця крізь відкритий дихальний отвір равлика. Через місяць тварина відкладає яйця.

Серед ахатинів є живородні. Ахатина іраделія народжує 20–25 малят.

Равлики ростуть дуже швидко до року, потім повільніше. Живуть до 10 років. У країнах Африки ахатини є сільськогосподарськими шкідниками. Особливо люблять цукрову тростину. В Америці за їх утримання ввели смертну кару. У Франції їх вирощують на спеціальних фермах і готують у ресторанах. У нас равликам захолодно, вони гинуть від морозу.

Їдять зелень, огірки, баклажани, картоплю, собачий корм, вівсяні пластівці, варені яйця, потерті горіхи, дитячі суміші.

— Шкодить їм гостре, солодке, копчене та смажене, також крохмаль. Для мушлі треба давати молоту шкаралупу сирих яєць, крейду. Не можна апельсинів та ананасів, бо їх сік роз'їдає панцир. Тварини гинуть від нестачі вологи, хімічних опіків, купання в гарячій воді. Можна лише в теплій. Купатися вони дуже люблять. Бажано це робити ввечері, щоб равлик не засинав до ранку.

— Я викладаю своїх у раковину і поливаю теплою водою. Вони дуже кумедно виповзають з мушлі і розтягуються на всю свою довжину до 20 сантиметрів, — розповідає гадячанка Інна Копилова, 57 років. — Уперше побачила равликів виду фуліка на ринку у Полтаві. Після того захворіла ними. Зараз маю шість видів, хочу більше. Акваріум поставила біля ліжка. Спостерігати ввечері за ними велике задоволення.

Зараз ви читаєте новину «Від переляку равлик свистить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі