середа, 25 січня 2006 11:32

Україна бореться з морозом

"З пологового будинку нам зателефонували і попросили врятувати "швидку", яка застрягла в заметі у сусідньому селі. Машина везла 18-річну Світлану Данилову. У жінки саме почалися пологи, — розповів "ГПУ" Роман Мусатов, 27 років, заступник начальника рятувальної служби міста Брянка, що на Луганщині. — Снігу насипало стільки, що погано їхав навіть наш всюдихідний "ЗІЛ-130". Однак ми знайшли машину і дотягли до пологового будинку. Сьогодні і Світлана, і новонароджений хлопчик почувають себе чудово".

Уже четвертий день в Україні панують люті морози. Температура опускається до мінус тридцяти градусів, шляхи і міста засипає снігом, сильний вітер вщухає лише вдень. Навіть у Криму похолодало до мінус десяти.

— Досі залишається без світла 41 населений пункт України, різко зросла кількість пожеж, рятувальники працюють цілодобово, — розповідає начальник прес-служби Міністерства з надзвичайних ситуацій Ігор Кроль, 38 років. — Кожна втрачена хвилина може коштувати чийогось життя. Люди обігріваються хто чим може. Напихають повні грубки дров, вмикають усі електрообігрівачі, що є в хаті. Потім гинуть від вогню.

Почастішали випадки пожеж через необережне користування нагрівальними приладами. Лише минулої суботи в Україні їх сталося 266. Загинуло 34 особи.

Минулої суботи сталося 266 пожеж, загинуло 34 особи

Шахтарям дали вихідні. Їм заборонили спускатися в замерзлі шахти, бо шурфи, якими дістаються на глибину, вкрилися льодом.

— Уже в п"ятницю у Запоріжжі не ходили ні тролейбуси, ні маршрутки, дороги засипало снігом, — розповідає "ГПУ" мешканець міста Володимир, 27 років. — Четвертий день не можу купити продуктів на ринку: він не працює. Дружина хотіла собі на день народження подарунок — магазин закритий. До великих універсамів у центр міста йти не наважуємося. Та й таксі — не вихід. Машину доводиться чекати годину або дві, ціна — шокує.

У різних регіонах уже замерзло на смерть 15 людей — переважно тих, що не мають постійного місця проживання.

Синоптики не втішають прогнозами: холодна погода протримається щонайменше до 25 січня.

Зараз ви читаєте новину «Україна бореться з морозом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі