вівторок, 31 травня 2011 00:00

У школі жодного випускника

Автор: фото: REUTERS/GLEB GARANICH
  Випускники відзначають останній шкільний день у Києві 27 травня 2011 року
Випускники відзначають останній шкільний день у Києві 27 травня 2011 року

Минулої п'ятниці, 27 травня, закінчився навчальний рік. Останній дзвоник у львівській школі №10 починається об 11.30. На подвір'ї висять прапори України та Польщі. Школярі вишиковуються вздовж стін. Жарко. Так виходить, що молодші класи стоять на сонці, а старші — у затінку.

Цю школу заснували 1816 року. Вона одна з п'яти в Україні з польською мовою викладання. Тут навчаються близько 300 дітей, які мають польське коріння.

— Урочистість із нагоди свята останнього дзвоника оголошую відкритою, — говорить польською директор Марта Маркуніна.

Лунають гімни двох країн.

— Нехай Бог захистить вас від усяких небезпек, — бере слово священик Володимир Куснєж.

— Амен, — говорять хором присутні й хрестяться по-католицькому.

Уперше за останні роки у школі немає випускного класу.

— Минулорічні випускники вчилися 10 років, а наступні — 11. Тому маємо такий пробіл, — пояснює директорка. — Цього року вперше не було "стоднівки". Це традиційний бал 11-класників, який вони проводять за 100 днів до першого випускного іспиту.

Металевий дзвінок бере першокласниця Рената Кона, 7 років. За руку її ведуть 10-класники 16-річні Анна Бабічева і Максим Нестеренко.

— Останній дзвоник завжди ведуть випускники. Цього року таких немає, тому бути ведучими доручили нам, — розповідає Анна. — У мене мама росіянка, тато поляк. Удома спілкуємося переважно польською. На навчання обов'язково ходимо у формі — білий верх, чорний низ. Заборонено малюватися, носити короткі спідниці, обцаси — каблуки.

— Закінчила цю школу 50 років тому, — втирає обличчя Алісія Романюк, 67 років. — Син теж тут учився. З невісткою в школі познайомився, на вісім років від нього молодша. Тепер щодня воджу онука Себаст'яна на навчання. Нічого за цей час не змінилося. Навіть кухарка та сама — пані Марія. І ніколи за цей час у дітей навіть живіт не болів. А ще тут є обов'язковий предмет — катехізація. Викладає монашка. Учні її обожнюють, зустрічають іще на сходах школи.

По завершенню урочистості школярі розходяться по домівках, на літні канікули.

— До відзеня, — прощаються з учителями.

Навчання закінчили 196 тисяч учнів

Цього року в Україні 196 тис. випускників. Торік було 338 тис. У Києві закінчили школу 7,7 тис. 2010-го у випускних класах столиця мала 19 тис. учнів.

Таку рекордно малу кількість 11-класників пояснюють тим, що це діти, котрі з'явилися на світ у 1993–1994-х — у період найжорстокішої економічної кризи в країні. Тоді люди побоювалися народжувати. Крім того, корочення освітяни пояснюють переходом від трирічної до чотирирічної початкової школи. Один рік не було п'ятих класів, потім шостих. Поступово дійшло до 11-х.

Наступного року ситуація з кількістю випускників буде схожа. А от 2013-го школу закінчуватимуть близько 400 тис. осіб.

 

Із 2 до 24 червня цього року триватиме зовнішнє незалежне тестування. Приймати документи у вузах почнуть 1 липня.

Масова бійка школярів сталася 27 травня в Києві. Близько 14.30 у дворі будинку №44 на вул. Російській в Дарницькому районі столиці двоє 16-річних хлопців та двоє дівчат пили пиво. Пішли до магазину докупити ще. Біля входу стояла компанія із приблизно 15 хлопців. Вони чіплялися до дівчат. Почалася сутичка. Коли підлітки побачили працівників міліції, кинулися тікати, але битися не припиняли. Один із юнаків упав на капот патрульної машини, пошкодив головою лобове скло.

 

Зараз ви читаєте новину «У школі жодного випускника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі