вівторок, 21 лютого 2012 05:45

Три ночі підприємці провели у магазині

Автор: фото: Ігор Хомич
  Власниці відділів у магазині ”Крамниця” на вулиці Чернівецькій, 11 у Львові четверту добу не виходять надвір.  Харчі і теплий одяг їм передають родичі
Власниці відділів у магазині ”Крамниця” на вулиці Чернівецькій, 11 у Львові четверту добу не виходять надвір. Харчі і теплий одяг їм передають родичі

— Не поступимося нізащо. То наша приватна власність. Будемо сидіти тут до кінця. Втрачати нам нічого, — каже крізь щілину в скляних дверях продавщиця "Крамниці" на вул. Чернівецькій, 11 біля головного вокзалу у Львові.

У п'ятницю о 14.00 магазин захопили охоронці фірми "Тайфун". 12 працівників, які на той час були всередині, відмовилися виходити. Десятеро сидять там четверту добу.

— Двом нашим у неділю стало погано — тиск підскочив, "швидка" забрала, — розказує у понеділок зранку 49-річна Любов Панків. — Нас тут дев'ять жінок і чоловік. Із нами один "тайфунівець". А 10 охранніків із дубінками навколо магазину ходять, — показує на чоловіків у камуфляжі. — Тут мінусова температура, світла немає. Ми дуже змерзли. Обкуталися ковдрами, повдягали кожухи. Рідні приносять нам їсти. Он щойно діти одної працівниці були, принесли гречки гарячої, підливи. Чаї через вікно передають.

"Крамниця" — одноповерхова будівля на 300 кв. м. У ній кілька відділів — продукти, сувеніри, галантерея, трикотаж, іграшки, електротовари. Магазин на цьому місці існує 30 років. 1996-го його приватизували 15 людей.

— На нашу "Крамницю" влада давно оком накинула, — каже Дарія Бутузова, 64 роки. — До Євро, бачте, хочуть площу перед вокзалом очистити. Вирішили знести всі продуктові кіоски і наш магазин. Кіоски вже зрівняли із землею, на їх місці сучасні павільйони стоять. А ми не здаємося. Вони ж нам нічого взамін не пропонують. Кажуть, десь поблизу якусь землю в оренду дадуть. Але ж нам з нуля магазин доведеться будувати. А ми свої гроші в нього вклали, 30 років тут працюємо.

1 червня Львівська залізниця припинила подавати воду, світло до магазину, обрізала телефонний кабель.

— Хочуть викурити нас різними способами. Насилають санепідемстанцію, прокуратуру.  А тепер до нового способу вдалися — рейдерства, — говорить продавщиця 56-річна Наталія Чайка.

— У нас тут колись працювала така Галина Цяпало, мала теж свій магазин. Видно, влада найняла її. І вона вкрала печатку, підробила документи і недавно зробилася директором, — розповідає Любов Панків. — Хоча в нас є свій директор, Ірина Брунець. А Цяпало підписала договір з отою охоронною службою "Тайфун". І от у п'ятницю вони ввірвалися сюда.

— Охранніки як завалилися, всьо позакривали зсередини. Нам сказали: якщо хочете, можете йти, але назад вас ніхто не впустить. То ми й залишилися. Інакше би втратили своє майно, — пояснює Наталія Чайка. — Вони хочуть спровокувати нас, щоби почалася якась бійка. Щоб вони почали валити, трощити то всьо. Ми в міліцію дзвонили на 102, але там ніякої реакції. Кажуть, побутові проблеми вирішуйте самі.

Жінки повісили на фасаді крамниці плакати — "Ні рейдерству", "Ні беззаконню". О 10.10 у понеділок помічник директора львівського відділення охоронного агентства "Тайфун" 25-річний Олег Кугенєв зриває їх, скручує й викидає у смітник.

— Цирк улаштували. Ми їх не випускаємо? Їх ніхто не тримає, — каже. — Вони самі закрилися зсередини, понавішували колодки на двері. Не випускають нашого охоронця — не можу його із суботи витягнути. Так, цей об'єкт під нашою охороною. Якщо продавці докажуть, що вони мають якесь відношення до нього, то ми відступимо.

— Це суто господарський конфлікт. Але він вже на грані порушення кримінальної справи, — говорить депутат Львівської міськради 30-річний  Святослав Шеремета. У понеділок він мав розмову з підприємцями. — Цяпало показала мені витяг із державного реєстру станом на 16 лютого, де чітко вказано, що вона директор товариства. Крала вона печатку чи ні, розберуться правоохоронці. Але, гадаю, конфлікт узагалі ні до чого, бо  цей магазин і так підлягає знесенню. На цьому місці планують зелені насадження.

Зараз ви читаєте новину «Три ночі підприємці провели у магазині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі