понеділок, 25 травня 2009 18:38

Слону Леоніда Черновецького зробили педикюр (ФОТО)

— У слона побаливают ножки. Чем быстрее сделают педикюр, тем лучше, — пояснює директор Київського зоопарку 34-річна Світлана Берзіна. Востаннє індійському слону Бою цю процедуру робили 2004-го. За цей час нігті помітно відросли. Бой навіть почав накульгувати.

На процедуру з обрізання нігтів Київський зоопарк запросив півсотні ветеринарів із Миколаївського і Мюнхенського зоопарків. Слону також мають підлікувати верхню щелепу і запалення шкіри навколо копит.

— Цього року Бою виповнилося 39. Він старожил нашого зоопарку, — продовжує Берзіна. — Він темпераментний. Якщо в інших зоопарках слонам щодня чистять і сточують кінцівки, то до Боя непросто доступитися. Враховуючи його силу і швидкість, робитимемо педикюр під наркозом. А щоб від ліків йому не стало зле, посадили на дієту. Навіть води не даємо.

Слона заводять у вольєр. Щоб підлога була рівною, сюди завезли 20 т піску. Зробили настил із сіна. Тварині у стегно вколюють наркоз. Біля вольєра стоять два крани. Вони перевертають і піднімають сплячого Боя. Процедура триває 4 год. Нарости на нігтях слона ветеринари спилюють болгаркою і напилками.

— Ми зробимо Бою ортопедичне розчищення надмірно розрослих нігтів, — пояснює директор Мюнхенського зоопарку Хенінга Візнзера, 45 років. — Дикі слони в пошуках їжі можуть долати за добу кілька десятків кілометрів. Так вони стирають нігті природним шляхом. Їжа слонів багата на клітковину й бідна на поживні речовини. Це не стимулює активного росту нігтів. Але тварини в зоопарках не ходять так багато. Тому робітники закладу мають щодня слідкувати за станом слонячих ніг. У Боя важкий характер. Робити йому педикюр непросто навіть раз на п"ять років.

Процедуру Бою зробили безкоштовно. Опікуном слона в Київському зоопарку з грудня 2008-го є міський голова Києва 57-річний Леонід Черновецький. Працівники закладу розповідають, що Боя столичний мер називає Васею. Приходить до нього рідко, але гроші на рахунок перераховує вчасно. Ветеринарів, які брали участь у процедурі, мер відзначив подяками. Вручав їх його заступник Віктор Сівець.

Зараз ви читаєте новину «Слону Леоніда Черновецького зробили педикюр (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі