вівторок, 29 січня 2013 00:00

Селяни шість днів сидять без світла

Станом на неділю 17 населених пунктів Львівщини шість днів не мали світла. Ще у 10 не було частково. Вони єдині, де його не відновили після льодяного дощу 21 січня. Тоді в області 418 населених пунктів залишилися без світла.

Найбільше постраждав Сокальський район. Не було світла у міжнародних пунктах пропуску Рава-Руська і Шегині, Сокальській виправній колонії №47.

— У нас падали дощ і мокрий сніг, — розповідає 19-річний Андрій Мірко із села Глухів. — А надворі стояв мороз. Вода одразу перетворювалася на кригу на електричних дротах. Багато пообривалися або так опустилися, що їх рукою можна дістати. Біля села впали кілька старих стовпів. Поки світла не було, згадали, як то воду носити з криниці, митися у тазіку й лягати спати в дев'ятій вечора. Замість телевізора ввечері почали грати у карти чи показуху. Але зовсім нічого не знаємо, що робиться у світі. Телефони заряджаємо в сусіда, який має генератор. Добре, що вдома котел на газу. Бо у кого електричний, то злили всю воду із системи й зараз у хаті мають 4 градуси тепла.

Відновлювали електропостачання понад 1000 людей та 320 одиниць техніки.

— Ми видзвонювали кожного дня до аварійників. Ті все обіцяли, що ось-ось приїдуть і поремонтують, — говорить телефоном 27 січня 35-річна Катерина Станько із села Пристань Сокальського району. — Село вночі як вимирало — тільки де-не-де у вікнах свічки видно було. На п'ятий день у всіх терпець лопнув. Наші зібралися та самі вирішили всьо зремонтувати. Десь чоловік 40 півсуботи чистили дерева навколо стовпів. Потім приїхали двоє електриків разом з інженером, які таки поскручували дроти.

Негоду спричинили два фронти, що зійшлися над Львівщиною.

— З Італії прийшов теплий фронт, який приніс дощ, а зі Скандинавії холодний, що тримав на землі мороз, — говорить Олексій Титаренко, директор обласного департаменту з питань цивільного захисту. — Я за своє життя такого ще не бачив. За держстандартами електропроводи здатні витримувати до 16 міліметрів намерзання льоду, а минулого тижня подекуди було до 30 міліметрів.

25-26 січня на території Одеської, Миколаївської, Запорізької, Кіровоградської, Дніпропетровської, Донецької і Луганської областей були сильні снігопади. Близько сотні населених пунктів залишилися без світла.

26 січня обмежили рух на трасі Одеса — Мелітополь — Новоазовськ. Замети на дорозі заблокували кілька сотень автомобілів. Рятувальники цілий день їх витягали.

26 січня у місті Волноваха на Донеччині на території вагонного депо під вагою снігу обвалилася покрівля колесо-роликового цеху. Загинув 36-річний майстер.

Зараз ви читаєте новину «Селяни шість днів сидять без світла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі