четвер, 17 грудня 2009 19:05

Розмальоване страусине яйце коштує 1200 гривень

— Мій батько скульптор Іван Гончар відкрив музей 1959 року в своїй хаті по вулиці Наводницькій, 8, — розказує директор Музею Івана Гончара 59-річний художник Петро Гончар. 12 грудня відзначали 50-річчя цього закладу. — Він усе робив усупереч тогочасній державній політиці. Під будинком постійно чергувало КДБ. Записували всіх, хто приходив до його оселі. Потім звільняли людей із роботи. Музей закрили на початку 1970-х. Батько помер 1993-го. А через шість років президент підписав указ про створення Музею Івана Гончара.

У центральному залі відвідувачі танцюють під музику етнографічного гурту "Божичі". Жінка із синцем під лівим оком, який прикриває чорними окулярами, запрошує до танцю чоловіка у вишиванці. Керівник київського етноколективу "Буття" 35-річний Олег Бут пропонує гостеві купити диски із записами їхніх пісень.

— Та в мене таких вже штуки зо три валяється, — відказує той і йде далі.

— Ми їздимо по селах, збираємо народні пісні й виконуємо їх без усіляких оздоблень, — розповідає Олег Бут. — В експедиції нічого із собою не беремо. Люди годують нас, спати лишають. Раз виступали на дні народження доньки Віктора Ющенка. Другий — улітку, коли президент робив посиденьки для дітлашні за Києвом. Він нам добре заплатив, але скільки — не скажу. Не менше, ніж іншим.

— А в мене Віктор Андрійович і його дружина Катерина Михайлівна часто беруть мальованки на страусиних яйцях, — хвалиться киянка Оксана Білоус, 44 роки. Вона виставила ялинкові прикраси на шкарлупі. — Курячі й гусячі купую в людей, а страусині — у фермерів. Вони найдорожчі, за мальованку прошу 1200 гривень. Привчила покупців, щоб не торгувалися. Це ж ексклюзивна робота. Одне яйце роблю кілька днів.

"Бувало, кадебісти набивалися до нього у друзі"

— Експонати для свого музею Іван Макарович Гончар збирав 40 років, — розповідає його син Петро. — Під час війни поклявся, якщо виживе — збиратиме народні перли. 1953-го вирушив у першу експедицію на Чернігівщину. Їздив сам на автобусі. Багато експонатів купував, але більшість йому дарували. Він був комунікабельним, легко входив у довіру до людей. У 14 років я поїхав із ним на Київщину за старовинними вишиванками. Мене навіть на поріг не пустили, а йому сімейні фотографії даром віддали.

Батька по-різному зустрічали, часто борщем годували. А було, що й у каталажку забирали. Коли обладнав у своїй хаті музей, кадебісти казали: "Такий музей є в Пирогові, є музей народно-декоративного мистецтва. Роздайте по частинах туди свою колекцію". Він відповідав: "Можете хоч танками на мене їхати, душити із хатою, але колекцію не віддам". Раз підпалили вхідні двері. Добре, що сусіди побачили — затушили. Якось уночі з двору винесли з десяток батькових скульптур Гонти і Залізняка (ватажки гайдамацьких загонів. — "ГПУ"). Уранці за кілька метрів від хати він знайшов їх побитими.

Бувало, кадебісти набивалися до нього у друзі, а потім доноси писали. Один із них, Борис Ковчар, признався батькові, що його підіслали. У листі написав, що доносити на таку людину не може, тому про все і розповів. Як у КДБ про це дізналися, Ковчара сильно побили і дали 10 років суворого режиму.

Зараз ви читаєте новину «Розмальоване страусине яйце коштує 1200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі