пʼятниця, 02 вересня 2016 07:10

"Починається обстріл, а бабця продає помідори"

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.facebook.com/роман бочкала
  Боєць утримує позицію на Авдіївській промзоні. ”З цієї точки видно, як учора по промці бив ворожий танк, — написав у соцмережі журналіст Роман Бочкала 29 серпня. — За останню добу там п’ятеро поранених”
Боєць утримує позицію на Авдіївській промзоні. ”З цієї точки видно, як учора по промці бив ворожий танк, — написав у соцмережі журналіст Роман Бочкала 29 серпня. — За останню добу там п’ятеро поранених”

Бойовики вивозять сім'ї з прифронтових територій

— У хлопців з Авдіївки були важкі чотири ночі. По них працювали з танків, самохідних артилерійських установок, — каже волонтерка Наталія Воронкова. В лютому 2015 року напередодні штурму з іншими волонтерами вивезла з Дебальцевого 766 місцевих. — Під час поїздки я потрапила під обстріли чотири рази за добу. Такого досі не було.

— Люди в Авдіївці вже пристосувалися. Торік із Дебальцевого, Водяного теж ніхто не виїжджав, доки не запропонували — куди саме. Не йдеться про екстрену евакуацію. Але тим, хто хоче, — треба запропонувати. Із Мар'їнки, Авдіївки, скажімо, до Курахового. Надати умови, харчування. Від влади ініціативи нема.

Захисники Авдіївки 28 серпня потрапили під масований обстріл із танків. У їхній бік випустили понад 40 снарядів. Загалом до Авдіївки прилетіло 400 снарядів і мін із Ясинуватої, Мінерального, Яковлівки, Донецького аеропорту та Спартака. На двох вулицях зруйнували приватні будинки, газопровід, електромережі.

"Уночі на 30 серпня путінська банда обстрілювала з танків не лише Авдіївку, Красногорівку, а й сусідню Кам'янку, — написав у соцмережі мешканець міста. — Пошкодили 12 будинків".

— Авдіївку можуть оточити, як Дебальцеве, — продовжує Наталія Воронкова. — Та наші хлопці — готові. Чекають наступу й мають сюрпризи для ворога. Але якщо почнуть крити "Градами", може постраждати населення, діти. Снаряди вже долітають до міст у тилу, як-от Лисичанська. Це тривожний дзвіночок. Ворог порушує всі домовленості й працює з важкої артилерії. Жителі окупованої території поблизу Мар'їнки й Авдіївки виїжджають подалі. Самі мені розповіли. Бойовики вивозять сім'ї.

У Авдіївці ситуація парадоксальна. Починається обстріл, а бабця сидить і продає помідори. У промзоні бігають діти. За 300 метрів — стрілянина, тривають бої. Люди звикли. Збираються лише біля розбитих хат — подивитися, чи хтось загинув.

1 вересня діти повернуться додому у прифронтову зону. На літо ми їх відправляли в табори. Найближчі — в Сіверськодонецьку, Лимані, Маріуполі. З Мар'їнки, Красногорівки й Авдіївки там були понад півтори тисячі дітей. А є ще лежачі люди, про яких ніхто не говорить. Коли почнеться обстріл, хто їх вивезе? Куди? Чи це — смертники?

У Дебальцевому мені писали СМС-повідомлення: "Не забирайте ні мене, ні жінку, заберіть хоч трьох дітей". Був випадок, коли не вмовила людей вийти з бомбосховища. За тиждень туди влучив снаряд — 20 загиблих. Було таке, що вбивали одне одного за воду або місце у сховищі. Не хочу, щоб це повторилося в Авдіївці чи будь-де. Керівникам Донеччини й Луганщини, схоже, наплювати. Плану евакуації не мають. Знаю всіх, хто цим займається. Ніхто нічого не робить.

Міна влучила в кімнату, де спали дев'ятеро бійців

— Приїхала з Авдіївки 24 серпня. Найбільше обстрілюють позиції десантників 122-го батальйону ЗСУ, — каже волонтерка 36-річна Наталія Прилуцька.

— На позицію "Бастіон" заїхати не змогли. І хлопцям не вдалося вийти до нас. Криють мінами 120-го калібру. Є прямі влучення в позиції. Будинки погоріли. У ніч на 24 серпня міна влетіла в кімнату, де спали дев'ятеро наших бійців. Вибухнула між двома ліжками. Дивом вижили. Одне з ліжок разом із прапорщиком винесло в іншу кімнату. Той жодної подряпини не отримав, лише контузію. Це — на межі фантастики. Напередодні я привезла хлопцям ікони. Телефонували й казали, що це вони їх врятували.

Бойовикам потрібна Авдіївка. Бо наші контролюють стратегічну дорогу Донецьк — Горлівка. Також — коксохімічний завод.

498 осіб вважають зниклими безвісти на Донбасі: 347 — цивільні, серед них волонтери й медики, решта — військові й добровольці. Дехто зник ще два роки тому, зокрема, в Іловайському котлі. Про це повідомила представник України на переговорах у Мінську 45-річна Ірина Геращенко.

675 разів за останній місяць окупанти застосовували важке озброєння на Донбасі.

У серпні Росія відправила бойовикам на Донбас 60 танків, 100 автомобілів і 95 вагонів із боєприпасами. Про це заявив представник України на переговорах у Мінську 75-річний Євген Марчук.

Зараз ви читаєте новину «"Починається обстріл, а бабця продає помідори"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі