четвер, 19 серпня 2021 00:10

Першою україномовною зіркою став Святослав Вакарчук

Першою україномовною зіркою став Святослав Вакарчук
"Святослав Вакарчук став першою україномовною зіркою від Криму і Донбасу до Закарпаття", - каже кінокритик Дмитро Десятерик. Фото: Maks Tarkivskyy

— "Голод 33" Олеся Янчука — одна з перших стрічок, що закарбували трагедію Голодомору мовою кіно і вплинули на волевиявлення українців 1 грудня 1991-го. Вони проголосували за незалежність, — каже кінокритик Дмитро Десятерик, 57 років. Говоримо про досягнення української культури за роки незалежності.

— Після розвалу СРСР кіновиробництва, по суті, не стало. Але були поодинокі успіхи — мультфільм "Йшов трамвай №9" Степана Коваля 2003-го отримав "Срібного ведмедя" Берлінського кінофестивалю, короткометражки "Подорожні" Ігоря Стрембицького та "Крос" Марини Вроди нагородили в Каннах. Також можна виокремити картини Кіри Муратової.

По-справжньому українське кіно вибухнуло після Революції гідності та початку війни. Два фільми ознаменували становлення національної кінематографічної школи 2014-го — "Плем'я" Мирослава Слабошпицького та "Майдан" Сергія Лозниці.

Найсприятливішим часом вважаю період головування в Держкіно Пилипа Іллєнка у 2014–2019 роках. Він розбудовував галузь, збільшував фінансування. Щороку в прокат виходять до 30 українських фільмів. Маємо покази на фестивалях класу "А" — Канни, Берлін, Венеція. Українські стрічки беруть там призи — "Атлантида" Валентина Васяновича, "Погані дороги" Наталі Ворожбит, "Донбас" Сергія Лозниці.

Музика перших років Незалежності — багато в чому спадок перебудови. "ВВ", "Брати Гадюкіни" — це діти 1980-х. Потім з'явилася "Територія А", що стала чимось на зразок "Фабрики зірок" і почала продукувати питомо українську попмузику.

"Океан Ельзи" — гурт, що легко може зібрати найбільший стадіон країни. Святослав Вакарчук, певно, став першою україномовною зіркою від Криму і Донбасу до Закарпаття.

Іноземці дізнаються про Україну завдяки Євробаченню. Не тільки через перемоги Руслани та Джамали, а й цьогорічний успіх гурту "Ґо-А", що виконали засновану на веснянках пісню "Шум". У світі звучить етногурт "Даха Браха", академічні українські музиканти — диригентка Оксана Линів, композиторка Вік­торія Польова.

У літературі маємо монополію таких імен, як Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Оксана Забужко. Виокремив би також Тараса Прохаська, Таню Малярчук, Володимира Рафеєнка. Останній — прозаїк, уродженець Донеччини, все життя писав російською. 2019-го видав перший роман українською "Мондеґрін (пісні про смерть і любов)".

Зараз ви читаєте новину «Першою україномовною зіркою став Святослав Вакарчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі