пʼятниця, 23 вересня 2011 06:45

Найвищий сонях в Україні заввишки 4,8 метра

Автор: фото з архіву Олександра Шустерука
  Микола Федорчук стоїть на драбині й тримається за верхівку найвищого соняшника з усіх, що ростуть у нього на подвір’ї в селі Кривин Славутського району Хмельницької області
Микола Федорчук стоїть на драбині й тримається за верхівку найвищого соняшника з усіх, що ростуть у нього на подвір’ї в селі Кривин Славутського району Хмельницької області

— Та ніхто про той соняшник і не знав би, якби я по телевізору програму не побачив. У ній казали, що на Київщині виростили заввишки 3,7 метра. Він є окрасою, до нього з'їжджаються туристи. У мене тільки висота кухні три метри. А мій соняшник чи не в половину вищий за неї, — розповідає 52-річний Микола Федорчук із міста Нетішин на Хмельниччині.

Він зі знайомим Олександром Шустеруком і ще двома свідками заміряли сонях, який росте в його дворі. Був заввишки 4,8 м.

— Я коли побачив той соняшник, то одразу зрозумів — рекордсмен, — розповідає Олександр Шустерук, 42 роки. — Він росте біля атомної станції. Одні кажуть, мутант. Я вже втомився всім пояснювати — росте в затінку, включив програму виживання.

Керівник Книги рекордів України Ігор Підчібій підтвердив, що рослина є найвищою в Україні. Минулорічний рекорд — 4,6 м.

— Я ніколи не думав про рекорди, — каже Микола Федорчук. Працює начальником економічної безпеки Хмельницької атомної електростанції. — Соняшники вирощую другий рік. Так вийшло, що на дачі в селі Кривин у мене з одного боку хата, навпроти — теплиця. З інших боків — хлів і забор. Вони мусіли тягтися до сонця. А ще жінка рядом посадила квітник. Поливала кожного дня і соняшникам доставалося.

Коли соняхи сягнули 2 м, їм підчистили листя. Це також додало в зрості.

— Хімії ми не давали, — продовжує Микола Федорчук. — Мій колега по роботі посадив у себе соняшник. Коли виріс, сфотографірував і поставив на заставку в комп'ютері. Сягав метрів чотири. Я попросив у нього насіння. Ось, що виросло.

Після катастрофи на японській АЕС, аби забрати з ґрунту цезій, насадили соняшників. Експеримент провалився. Насіння проростає вглиб до 0,5 м, а цезій залягає на 2–3 см від поверхні. Питаю, чи не з тією ж метою посадив сонях.

— Про подібний експеримент уперше чую. Та він же не біля реактора росте. До атомної по прямій кілометрів із 10 буде. Ми його заміряли 1 вересня. За тиждень переміряв — виріс на 5 сантиметрів і ще росте. Його посадили в травні. Для соняшника це пізно. Усі знайомі просять насіння. Я дам.

На подвір'ї ще ростуть понад 20 соняшників. Усі перевалили за 4 м. Насіння Микола Федорчук ще не куштував, бо недозріле. Половина з нього порожнє. Найбільшу рослину планує засушити і передати в краєзнавчий музей Нетішина.

Зараз ви читаєте новину «Найвищий сонях в Україні заввишки 4,8 метра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі