пʼятниця, 12 серпня 2011 05:30

На психолога вчитимуться п'ятеро студентів

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  У вівторок о 17.50 у холі ”Львівської політехніки” абітурієнти чекають, коли повісять список рекомендованих до зарахування. Цього року до вузу подали 23,5 тисячі заяв. Конкурс – від шести до десяти осіб на місце
У вівторок о 17.50 у холі ”Львівської політехніки” абітурієнти чекають, коли повісять список рекомендованих до зарахування. Цього року до вузу подали 23,5 тисячі заяв. Конкурс – від шести до десяти осіб на місце

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник повідомив, що до 20 вузів України протягом вступної кампанії абітурієнти не подали жодної заяви. У списку — приватні навчальні заклади. Дев'ять з них — столичні.

— Батьки вже телефонували. Казали — як це, ми ж поступили? А у вас немає жодного студента, — говорить Ольга Глазова, секретар приймальної комісії з Українсько-американського гуманітарного інституту "Вісконсинський міжнародний університет (США) в Україні". Він розташований на вул. Тургенівській, 8/14 у Києві.

— Стався технічний збій у системі "Електронний вступ". На сьогодні подала документи 21 людина на 60 місць ліцензійного обсягу на стаціонарі. Вступну кампанію подовжуємо до 25 серпня.

Вуз заснували 1997-го. Учать на одну спеціальність — "менеджмент зовнішньоекономічної діяльності". Половину предметів викладають англійською. Студенти отримують два дипломи. Один — український державного зразка, другий — американський. Вартість року навчання — 19 тис. 800 грн.

Український інститут лінгвістики і менеджменту теж потрапив до "чорного списку". Він у столичному Лабораторному пров., 1. Це 9-поверхівка, колишня "готелька". Зараз там офіси приватних фірм.

— Ви не перші, хто до нас приходить шукати їх, — каже внизу охоронець, на бейджику написано "Ігор Чайковський". — Більше року вже немає. А от адресу упорно цю дають.

Донецький економічно-гуманітарний інститут орендує аудиторії в будівлі Науково-дослідного інституту чорної металургії на бульв. Шевченка. Займає поверх. Більшість кабінетів опечатані. Цього року оголосили набір за двома напрямками: "міжнародна економіка" та "облік і аудит". Подали дві заяви. Мали набрати 125 студентів.

Немає кому вчитися і в Донецькому інституті психології та підприємництва. До 21 липня заклад не мав ліцензії. Її чинність призупинили у березні. За адресою, зазначеною на сайті, інститут відшукати не вдалося. Знаходжу його за підказками жителів вул. Куйбишева. Вуз за 5-метровою огорожею, на воротах немає таблички. У дворі — двоповерховий особняк, схожий на готель. Біля входу — коробки, меблі.

— Ми купили власну будівлю і лише 25 липня оголосили набір, але відразу отримали 10 заяв на денну форму та ще 40 — на заочну, — розповідає перший проректор Алла Стебунова. — У нас будуть дві групи — "менеджмент" та "психологія", по п'ять чоловік у кожній. Ліцензійний обсяг маємо — 900 осіб. Готові потерпіти рік і працювати собі у збиток.

Через ліквідацію не набирав студентів Прикарпатський юридичний інститут Львівського державного університету внутрішніх справ, що в Івано-Франківську, та Галицький інститут ім. Чорновола у Тернополі. Його реорганізували в коледж. Заклад фінансувала міська рада.

— До повного офіційного завершення вступної кампанії передчасно надавати публічності будь-які списки про обставини подання документів до того чи іншого вузу, — вважає 49-річний Павло Полянський, екс-заступник міністра освіти, керівник Центру освітнього моніторингу. — На престижні спеціальності та до авторитетних університетів конкурс не зменшився, а був вищий. Це означає, що люди хочуть мати справу з тими закладами, які дають справжні знання. Ті численні філії, які розплодилися непомірно за роки незалежності, сьогодні опинилися перед вибором — або вони будуть суттєво підвищувати якість освіти, або підуть із ринку.

Зараз ви читаєте новину «На психолога вчитимуться п'ятеро студентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі