четвер, 17 листопада 2022 00:25

На пенсію відкладатимуть із 16 років

Верховна Рада дозволила з 16 років добровільно сплачувати внески до Пенсійного фонду на майбутню пенсію. Кошти збирати можна для себе та родичів.

— Для добровільних внесків треба укласти договір, — каже народна депутатка Леся Забуранна, 41 рік. — Це можна зробити в електрон­ній формі в застосунку "Дія", або на вебпорталі Пенсійного фонду. Кожен матиме право самостійно визначити періодичність, строки сплати, розмір внеску. З часом його можна змінити. Також можна зробити внесок батькам чи родичам. 70 відсотків з нього йде на виплату цьому пенсіонерові, 30 — до фонду.

В Україні діють три пенсійні системи.

— Мова йде про солідарну систему, коли всі платять внески до Пенсійного фонду, добровільну накопичувальну й обов'язкову накопичувальну, — говорить 47-річна Олена Сотскова голова Ради Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів. — Єдиною можливістю отримати гідну пенсію є впровадження обов'язкового накопичування та добровільного. Пенсія з таких систем залежатиме від того, скільки роботодавець та працівник перерахували на пенсійний рахунок. Що довше людина накопичує — то більша буде в пенсійній виплаті частка доходу. Також, на відміну від солідарної системи, кошти в накопичувальній успадковуються. Якщо людина не встигла отримати всі свої гроші, їх виплатять спадкоємцям.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «На пенсію відкладатимуть із 16 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі