середа, 23 травня 2012 06:00

Мільярд гривень вклали в Донецький вокзал

Автор: Фото Тетяна ЗАРОВНА
  Електропотяг ”Хюндай” на новому залізничному вокзалі в Донецьку 21 травня. До Києва він їхатиме 6 годин 50 хвилин. Це на більш, ніж п’ять годин швидше за звичайні поїзди
Електропотяг ”Хюндай” на новому залізничному вокзалі в Донецьку 21 травня. До Києва він їхатиме 6 годин 50 хвилин. Це на більш, ніж п’ять годин швидше за звичайні поїзди

21 травня о 12.00 залізничники в парадній білій формі фотографують корейський електропоїзд подвійного живлення "Хюндай", що стоїть на першій колії станції Донецьк. Його пригнали з нагоди відкриття нового вокзалу. На його реконструкцію витратили 1 млрд грн.

Площа комплексу збільшилася втричі. До старого вокзалу прибудували надземні розподільні зали для пасажирів, зробили приміську й транзитну станції, торговельно-розважальні площі.

— Эти деньги потрачены еще на модернизацию нашего хозяйства и новой системы безопасности, — розповідає головний інженер Ігор Білоусов. — Вокзал сможет обслуживать 35 тысяч пассажиров в сутки.

Залізничники демонструють "Хюндай" на дев'ять вагонів зсередини. Кажуть, таких Україна закупила шість і дві електрички "Шкода", які за комфортом простіші.

— Окрім телевізорів, тут є вай-фай. Вагони першого класу відрізняються від другого кількістю місць та шириною крісел. Перший має 56 місць, другий — 80, — говорить Олександр Куропатенко, перший заступник начальника служби Південно-Західної залізниці.

У вагоні з'являються стюарди — дві дівчини та хлопець у малинових костюмах із золотими позументами.

— Якщо хтось у туалеті закурить, відразу спрацює сигналізація. Палити тут ніде не можна, — розповідає російською брюнетка, відчиняючи двері біотуалета.

До 15.00 навпроти будівлі транзитного вокзалу розстелили 50-метрову червону килимову доріжку, поставили кошики з живими бордовими і білими трояндами. Близько 500 залізничників та міліціонерів стоять на сонці за температури +35°C. Жінки накрили голови газетами. Людям сказали вишикуватися для зустрічі столичних гостей за годину до їхнього запланованого прибуття.

О 15.15 із запізненням на 15 хв. з'являється віце-прем'єр Борис Колесніков. Зустрічаючі махають блакитними та жовтими кульками, прапорцями.

— Как говорит Владимир Васильевич Козак, порядок заканчивается там, где начинается авиация, — вибачається за запізнення 49-річний Борис Колесніков, піднімаючись на трибуну.

Поруч усміхається гендиректор "Укрзалізниці" Володимир Козак, 52 роки.

— Володимир Васильович, раз ви побудували європейський вокзал, то і зарплати на вокзалі мають бути європейські, — Колесніков звертається до Козака.

У першому класі "Хюндай" квитки з Донецька до Києва коштуватимуть 564,25 грн, у другому — 367,75 грн, повідомляли в "Укрзалізниці". Однак у довідковій службі Донецького вокзалу вранці пропонують квиток першого класу за 656 грн, другого — за 427 грн.

— Це — невисока ціна, — каже віце-прем'єр. — За 55 хвилин з початку продажу в інтернеті вже тисячу квитків купили сьогодні.

За розкладом "Хюндай" доїде у столицю за 6 год. 50 хв. Перший рейс буде 15 червня. Звичайні потяги долають цю відстань більш як за 12 год.

Зараз ви читаєте новину «Мільярд гривень вклали в Донецький вокзал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі