середа, 04 липня 2012 06:00

Кажуть, що за медичну довідку вимагають 300 гривень

— Минулої середи ходила робити безкоштовну довідку до вступу, форма 086. Прийшла до терапевта, а вона мені заявляє, мовляв, довідку не випишу, бо треба здати гроші в благодійний фонд, — розповідає вінничанка Анастасія Верескун, 17 років. — У мене при собі було 20 гривень. Я їх поклала на стіл, але лікарка сказала, що того мало. Треба не менше сотні.

Товариш Анастасії, який також оформлював довідку у Вінниці, каже, в нього лікарка вимагала 300 грн. Пообіцяла зробити документ за кілька хвилин.

— Якщо не платити, довідку роблять через кілька днів. Те саме коїться у Києві. У мого брата Владислава в Святошинському районі в лікарні витребували грошей на благодійність. Він вимагав квитанцію, що заплатив, але її не дали, — додає 17-річний Олег.

Працівники Вінницького медико-санітарного центру №1 заперечують стягування плати за будь-які довідки.

— У нас платні лише профогляди. За них гроші дають підприємства. Решту довідок видаємо безкоштовно, — запевняє Тетяна Малик, головний лікар центру. — Іноді просимо дати хто скільки може на благодійність, але там мова йде про незначні суми — від гривні до 5. Навіть якщо людина  не заплатить, документ ми їй усе рівно дамо.

— Найбільше звернень від абітурієнтів про платні довідки отримали з Києва та Київської області, — розказує 27-річна Марина Макуха, помічник керівника громадської організації "Опора". — Радимо вступникам, у яких вимагають гроші, писати заяву на головного лікаря закладу про відмову робити благодійний внесок і прохання надати довідку безкоштовно. Є ще й інша проблема — абітурієнти пішли по довідки в перші дні вступної кампанії, просять зробити її сьогодні на сьогодні й готові заплатити лікарям. Це неможливо. Оформлення таких документів забирає три-чотири дні.

Зараз ви читаєте новину «Кажуть, що за медичну довідку вимагають 300 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі