пʼятниця, 15 квітня 2011 06:15

Історичну казарму розбирають на цеглу

У Коломиї на Івано-Франківщині руйнують історичну казарму австро-угорського періоду. На ситуацію звернув увагу Надзвичайний і Повноважний посол Австрії — Вольф Дітріх Гайм.

"Прошу повідомити, хто є власником зазначеної будівлі. З якою метою плануєте її використовувати в майбутньому? Посольство просить і надалі повідомляти про долю цієї споруди. За іншої нагоди або ж коли знову буду в Івано-Франківській області, охоче відвідаю Коломию й огляну колишню казарму", — звертається листом посол до міськради.

Ідеться про військову споруду на вул. Чайковського, 7. Її звели за проектом німецьких зодчих в мілітарному архітектурному стилі, з елементами європейського палацо. Зі слів краєзнавців, подібних будівель на Прикарпатті майже немає.

Недавно приміщення почали розбирати на цеглу. На чорному ринку цеглину можна продати за 15 грн в Україні, а у Відні — за $5. Цінними є й паркет, яким устелена підлога казарми, і кахельні печі.

— До 2004 року будівля була на балансі Міністерства оборони, — говорить депутат Коломийської міськради Віталій Вандич. — Там жили льотчики, яких потім перевели у Старокостянтинів на Хмельниччині. Але 2004 року якимось чином приміщення перейшло у приватні руки. Поряд виросла дев'ятиповерхівка, на черзі інша.

Після створення у місті тимчасової депутатської комісії руйнувати будівлю нібито припинили. Хоча місцеві кажуть, насправді казарму й далі розбирають.

— Я готовий вислухати пропозиції громади. Спільними зусиллями ми знайшли б якесь рішення, — запевняє Юрій Мартинюк, директор фірми-забудовника.

Австрійської будівлі немає в жодному реєстрі архітектурних пам'яток. Виходить, власник руйнує її, не порушуючи закону.

— Сесія міськради має звернутися до Державної служби з питань національної культурної спадщини, — пояснює Віталій Вандич. — Тоді казарми набудуть статусу щойно виявленої пам'ятки й опиняться під захистом закону "Про охорону культурної спадщини".

Зараз ви читаєте новину «Історичну казарму розбирають на цеглу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі