четвер, 03 лютого 2022 06:35

Бензин і дизпаливо дорожчатимуть

За місяць бензин марки А-92 подорожчав на 2,48 грн. Літр у середньому коштує 31,92 грн. Бензин А-95 додав 2,6 грн — до 32,81 грн/л, дизпаливо — 2,74 грн, до 32,14 грн/л.

— На вартість нафтопродуктів впливають зовнішні котирування, за якими йде розрахунок із виробниками та постачальниками. Друга причина — курс валют, третя — поточна ситуація на ринку, — говорить 40-річний Олександр Сіренко, аналітик консалтингової компанії "Нафторинок". — У січні нафта подорожчала, тому вартість бензину і дизельного пального зростає. Гривня здала, на курс вплинула ситуація з Росією. Нацбанк намагається стримати надмірні коливання курсу, але долар уже коштує більш як 28 гривень. У вересні був по 26. Знецінення гривні впливає на вартість пального. На ринку дефіциту немає. За 23 дні січня до країни завезли на 20 відсотків більше дизпалива, ніж цього місяця торік. Пропозиція зросла, але це не зменшило ціни.

Із травня минулого року в Україні діє державне регулювання на пальне. Кожну декаду Кабмін публікує ціни, які не можна перевищувати при роздрібній торгівлі бензинами й дизельним пальним.

— Кожну декаду вони рахують і в них точно така ж динаміка, ціни зростають, — продовжує Сіренко. — По власному виробництву дизпалива — все без змін, ніхто на ремонт не став. Виробництво продовжується на двох підприємствах, це Укртатнафта — Кременчуцький нафтопереробний завод і Укргазвидобування — Шебелинський газопереробний завод. Ринки бензину й дизпалива подібні. Але буває так, що нафта росте, дизель дорожчає. А вартість бензину стоїть на місці. Ринок скрапленого газу працює за іншими законами. Те, що відбувається на ринку бензину й дизпалива, не завжди повторюється на ринку скрап­леного газу. Він зараз дешевшає. Падає і оптова ціна, і роздрібна. Для водіїв знову з'являється альтернатива.

Вартість бензину й дизпалива протягом наступної декади зростатиме.

— Але все може змінитися. Можливі різкі обвали ціни, як було 2020 року, — додає Олександр Сіренко. — Україна на нафтовому ринку — тільки спостерігач за крупними гравцями, Росією, Саудівською Аравією, США. Для порівняння, Росія видобуває 520 мільйонів тонн наф­ти за рік, Казахстан — 90, Україна — 24. Нам залишається тільки їхні дані у формули підставляти, рахувати ціну й слідкувати за курсом гривні.

Зараз ви читаєте новину «Бензин і дизпаливо дорожчатимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі