вівторок, 26 червня 2012 00:00

Банкомат забрав кредитку

Біля обмінника на столичному Хрещатику троє французів рахують гроші. Темношкірий 27-річний Нік здає 110 євро. За них отримує 1111 грн. Решту євро ховає в гаманець. Гривні запихає в задню кишеню протертих синіх джинсів.

— Я взяв із собою замало готівки, — каже Нік. — Друзі радили їхати з грошима на картці, але тепер я не знаю, як їх зняти. Перед нами група британців обступила банкомат. В одного англійця він забрав картку й не хоче повертати. Банкомат підвис. Британець підійшов до поліцейського, але той нічого не розуміє. Показав рукою, що треба телефонувати в банк. У суботу там ніхто не працює. У кол-центрі запропонували заблокувати картку. Британець з відчаю мало не заплакав. Там були всі його гроші. Я боюся за свої гроші, бо не матиму за що повертатися додому.

Валютник 27-річний Андрій знайомиться з туристами біля готелю "Прем'єр Палас" на бульв. Шевченка. Пропонує британському подружжю обміняти фунти на гривні.

— Скільки коштуватиме ця послуга? — цікавиться лисий британець Вільям, 47 років.

Його дружина відходить убік. Здалеку намагається сфотографувати пам'ятник Леніну.

— Це безкоштовно. Курс у мене кращий, ніж у банку, — пояснює англійською Андрій. — За 1 фунт даю 12,6 гривні.

Британець відвертається до нього спиною, перераховує гроші у своєму гаманці, дістає сотню фунтів. Виміняні на неї 1260 грн переминає в руках, на обох 500-гривневих купюрах розглядає портрет Григорія Сковороди.

— Мері, йди сюди, — гукає англійською дружину. — Сфотографуй краще українські гроші. Ти не знаєш, хто це?

— Мабуть, хтось з українських президентів, — відповідає дружина і націлює об'єктив фотоапарату "Кенон" на купюру.

За 500 м звідти відділення банку "Хрещатик". У суботу він зачинений. Фунти стерлінги там купують дешевше. За 1 фунт — 12,54 грн.

Кілька британців розглядають вивіску "зачинено". Шарпають ручку вхідних дверей.

— Жалко, что шведы уехали, — каже міняйло Андрій. — Вони часто ходили до мене здавати шведські крони. Рідко міняють крупні гроші. Переважно по 100-200 крон здавали. Тисячу одразу ніхто не міняв. Їм того якраз вистачало в день на пиво й обіди в "Макдональдзі". Щедрі хлопці. Ніколи не забирали копійки й 1-2 гривні. Часто пригощали пивом, але мені на робочому місці пити не можна.

За два тижні чемпіонату мені часто підсовували підозрілі гроші. Двічі не поміняв 50 євро, бо були надто затерті. В Україну з Європи привезуть багато підробленої готівки.

Зараз ви читаєте новину «Банкомат забрав кредитку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі