вівторок, 01 листопада 2011 12:24

За 12 євро на "Камп Ноу" можна подивитися на пісуар для футболістів
37

Фото: фото: Анна УСІК

Влітку відпочивала на іспанському курорті Коста Брава біля Барселони. Після екскурсії по місту відвідала стадіон "Камп Ноу" футбольного клубу "Барселона".

Це найбільша у Європі футбольна арена. Вміщує 98 772 глядача. Знаходиться за 13 км від аеропорту "Barcelona El Prat" і за 5 км від центру міста. Можна дістатися на метро по синій вітці L5. Виходимо на станції "Collblanc". До стадіону йдемо 15 хв. За вхідний квиток у касі платимо 12 євро. За 6 євро можна потрапити тільки у виставкову залу музею.

"Арену побудували, коли президентське крісло "Барселони" займав Франсеск Міро-Санс, - розповів іспанською екскурсовод Фернандо. - Він просунув проект майбутнього "Камп Ноу" начебто через малу вмісткість старого стадіону "Camp de Les Corts". Але усі знали, що Франсеск зробив це через те, що головний конкурент "Барселони" - "Реал Мадрид" - звів "Estadio Chamart?n", який відомий як "Сантьяго Бернабеу".
Камп Ноу відкрили 24 вересня 1957 року на очах у 90 тисяч уболівальників.

"Цього дня все місто було забарвлене в синьо-гранатові кольори клубу. Відкриття почалося з урочистої меси і благословіння стадіону архієпископом Барселони Грегоріо Модра. У небо над полем випустили 10 тисяч голубів".

Першою на цьому стадіоні "Барселона" приймала польську команду з Варшави, яку перемогла з рахунком 4:2. На стінах одного з залів про цю перемогу говорять великі чорно-білі знімки.

Після реконструкції стадіон став вміщати 115 тис. глядачів, але 1994-го на вимогу нормативів УЄФА клуб знизив кількість місць до 107 тис.

Запрошує до найбільшого у світі футбольного музею. Про будь-якого гравця або тренера можна прочитати детальну інформацію, вибравши його прізвище на електронному табло простим натисненням руки. Під склом лежать різні зразки футбольної форми та буців, яка змінювалася протягом історії клубу. Вздовж стіни розміщені кубки, які "Барселона" здобувала у різні роки.

Заходимо до віп-лож стадіону. Тут 1982-го під час Чемпіонату Світу побував Папа Римський Іоанн Павло II, який був прийнятий у члени клубу під номером 108-тисячний. Як свідчать знімки з заходів, які відбувались на "Камп Ноу", на арені проходили покази мод, виступали Майкл Джексон, Хуліо Іглесіас, Пабло Домінго, Лучано Паваротті та Хосе Каррерас.

Дозволяють зайти у капличку, де перед матчем моляться футболісти, роздягальню, масажний кабінет і пісуар для гравців. Можна вийти на поле, сісти у тренерське і віп-ложе. Серед плакатів гравців клубу висить фото футболіста Дмитра Чигринського, який грав за "Барселону" з 2009 по 2010.

Стадіон відчинений для відвідування та екскурсій щодня з 10.00 до 20.00. У неділю і свята працює тільки до 14.00

Зараз ви читаєте новину «За 12 євро на "Камп Ноу" можна подивитися на пісуар для футболістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі