вівторок, 21 серпня 2012 14:35

У заповіднику "Асканія Нова" на Херсонщині вільно розгулюють "жар-птиці"
20

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

В заповіднику Асканія Нова. що на Херсонщині, на 11 тисяч гектарів розташована єдина у Європі ділянка незораного степу.

На відміну від багатьох зоопарків світу, в Асканії можна побачити як рідкісні тварини і птахи гуляють на волі, а не сидять у вольєрах. Найбільше вражають барвисті фазани і павичі, які виглядом нагадують Жар-птицю з казки. У ставках, крім лебедів, лелек і качок, є навіть фламінго. У заповіднику живуть 120 страусів, яких привезли з Австралії, Південної Америки та Африки.

У заповідник "Асканія-Нова" входить прекрасний дендрологічний парк "смарагдовий оазис"площею понад 200 га. Тут створені всі характерні для України ландшафти: степовий, лісостеповий, приозерний, садово-парковий і садовий. Система зрошування унікальна. До кожного дерева підведений свій рівчак, по якому стікає вода.

Багато видів тутешніх тварин і рослин внесено до Червоної Книги України і світу. Наприклад, ковила. У травні-червні, а також серпні — унікальний час: в Асканії можна побачити ковилове море. Це єдина в Європі ділянка ковилового степу, якого ніколи не торкався плуг.

Завозити екзотичних тварин на свої землі почав у 80-х роках 19 століття році Фрідріх Фальц-Фейн. Його надихнув вольєр для птахів, який йому в 11 років подарував батько за успішно складені екзамени в гімназії. Виділивши для тварин 500 десятин зі свого маєтку, барон оголосив цю територію заповідною на всі часи. Про Асканію Нову в кінці 19 століття знала вся Європа: заповідник називали "маленька Африка". У 1889 році Асканія навіть здобула медаль всесвітньої виставки у Парижі.

Біосферний заповідник займає перше місце в рейтингу Семи природних чудес України. Найвизначніша частинна заповідника — Великий Чапельський під. На цьому угідді цілий рік скупчується вода, тому це болотиста місцевість. Тут живуть табуни диких копитних з різних континентів. Цілоріч напіввільно гуляють бізони, сайгаки, європейська лань, коні Пржевальського, туркменські кулани, благородні олені, кафрські буйволи. Влітку пасуться антилопи канна, гну, нільгау і зебри. Дивовижно, що антилопи - канни, які у своїй дикій природі, на батьківщині в Африці поводяться дуже обережно, уникаючи контактів з людьми, тут - в Асканії-Новій - були приручені та дозволяли себе доїти.

Щоб роздивитися тварин і побачити цвітіння ковили потрібно замовляти виїзну екскурсію. Є два види: в кінному екіпажі й на мікроавтобусі. На мікроавтобусі дешевше - 50 гривень з людини, група мінімум з 10. Кінний екіпаж обійдеться у 150 гривень з особи (група 4-8), але дітей до 7 років, згідно з технікою безпеки, у групу не допускають.

Вхід до заповідника "Асканія Нова" недорогий — 20-30 гривень. Однак дорога від Херсона рейсовим автобусом дорожча — близько 40-а гривень.

Зараз ви читаєте новину «У заповіднику "Асканія Нова" на Херсонщині вільно розгулюють "жар-птиці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі