Асканія-Нова горіла двічі за три дні

Минулої неділі та вівторка в національному заповіднику Асканія-Нова сталося дві пожежі.

Перша виникла через грозу. Від удару блискавки загорівся кущ, і полум"я перекинулося на суху траву. Пожежа швидко охопила велику територію.

Розповсюдження вогню пожежники зупинили. Однак виявилося, що полум"я остаточно не загасили. Тому 24 липня з тліючої трави вітер роздув нову пожежу. В результаті вогонь знищив 2,5 тис. га степу.

— Пожежу вже загасили, — повідомляють у прес-службі Херсонського МНС. — Однак пожежники все ще там — переконуються, чи все гаразд.

Заповідник Асканія-Нова — єдиний шматок неораного степу Європи.  Кажуть, зораний степ не відновлюється. Через цю унікальність Асканію-Нову 2002 року віднесли до списку сотні найкращих парків і заповідників планети.

Загальна площа заповідника — 33 тис. га. Тут ростуть 515 видів рослин, 26 із яких занесені до Червоної книги. Останні пожежі знищили лише сухі трави. До лісистої частини заповідника вогонь не дійшов. Пожежі нанесли збитків у розмірі 97 тис. грн.

Степи в Асканії-Новій горять часто. Остання велика пожежа була 5 місяців тому. Тоді вигоріло 2 тис. га. Почалася вона тому, що в селищі неподалік селяни випалювали траву під посіви. Вогонь перекинувся на заповідник. Тепер його територію обкопують.

Зараз ви читаєте новину «Асканія-Нова горіла двічі за три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі